Управляващата социалдемократическа партия в Швеция обяви днес, че ще огласи

...
Управляващата социалдемократическа партия в Швеция обяви днес, че ще огласи
Коментари Харесай

Швеция решава за НАТО до 15 май

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция разгласи през днешния ден, че ще огласи на 15 май позицията си дали страната би трябвало да подаде молба за участие в НАТО. Решението в интерес на присъединение към алианса най-вероятно ще разчисти пътя към подаването на молбата, пишат международните организации.

" Партията ще разгласи позицията си на 15 май, неделя ", съобщи говорителката на партията Юлия Грабе.

Ако социалдемократите поддържат участието, ще има ясно парламентарно болшинство в интерес на подаването на молба за участие. Това ще е още повече в действие, изключително в случай че прилежаща Финландия, където сходно решение се чака в идните дни, реши да кандидатства за присъединение във водения от Съединени американски щати алианс.

От десетилетия Швеция и Финландия поддържат боен неутралитет, само че публичното мнение в двете страни се промени след съветската инвазия в Украйна като анкети демонстрираха растеж в поддръжката за участие.

Левоцентристката социалдемократическа партия на Швеция, която е водена от премиера Магдалена Андершон, обичайно е срещу присъединението към НАТО като тази позиция бе доказана и на последния партиен конгрес през ноември предходната година. Но спорът в Украйна още веднъж разпали спор по тематиката в страната и вътре в партията.

Социалдемократите във Финландия, които също се ръководеща партия, се чака да разгласят позицията си ден по-рано - 14 май.

На 13 май се чака представянето на парламентарния обзор на политиката по сигурност на Швеция, в изработването, на който вземат участие всички парламентарно показани партии.

Швеция и Финландия поддържат тесни връзки с алианса и се причислиха към програмата " Партньорство за мир " през 1994 година Двете страни постоянно вземат участие във военните учения на НАТО и водените от алианса задачи за поддържане на мира.

Москва разгласи, че вероятно присъединение на страните към съюза " няма да остане без последици ", а министър председателят Дмитрий Медведев разгласи че подолна стъпка ще стимулира Кремъл да разположи нуклеарно оръжие в региона на Балтика като стъпка за подсилване на сигурността на федерацията.

Генералният секретар Йенс Столтенберг неколкократно приветства концепцията Швеция и Финландия сами да решат желаят ли да се причислят към НАТО и даде обещание гаранции за сигурността им, в случай че " Русия се разгневи при сходно стичане на събитията ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР