Управляващата партия Зимбабвийски африкански национален съюз – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ)

...
Управляващата партия Зимбабвийски африкански национален съюз – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ)
Коментари Харесай

Ключовите играчи след преврата в Зимбабве

Управляващата партия Зимбабвийски африкански народен съюз – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) смъкна през вчерашния ден от лидерския пост нейния създател и президент на страната Робърт Мугабе в невиждана стъпка към импийчмънт на президента, който е отпред на африканската страна от 37 година, съобщи Ройтерс.

На негово място е назначен някогашният вицепрезидент Емерсън Мнангагва, който бе уволнен от Мугабе преди 2 седмици. Изгонването му се счита за началото на политическа рецесия, в която армията пое контрола над властта и сложи Мугабе (93 г.) и брачната половинка му Грейс под домакински арест. В противоположен случай президентът най-вероятно щеше да уточни 52-годишната си брачна половинка за собствен правоприемник на поста. Самата Грейс също е изключена от ръководещата партия.

Против водача си се разгласи даже младежкото крило на ЗАНУ-ПФ, което до неотдавна бе измежду най-ревностните последователи на Мугабе.

Шефът на авторитетната Асоциация на военните ветерани Крис Муцвангва съобщи, че партията стартира развой по импийчмънт
на президента. Източници от опозицията показаха, че чакат Мугабе самичък да се отдръпна до вторник, в противоположен случай Народното събрание ще гласоподава оставката му. Генералите, които стоят зад де факто военния прелом, също избират той самичък да напусне поста и да обезпечи поле за краткотрайно държавно управление на националното единение.

Близки до Робърт Мугабе обявиха, че през последните дни той е отказал да се храни в символ на митинг против изненадващите събития. Негов племенник разгласи, че президентът и първата дама даже “са подготвени да умрат в името на правдата ”.

В събота хиляди зимбабвийци излязоха на митинги против семейство Мугабе в явен знак за намаляващата поддръжка към дългогодишния водач, който оставя след себе си все по-затъваща стопанска система.
 POLITICS: Key players in post-coup Zimbabwe
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР