Управляващата партия в Сърбия играе мръсно в кампанията за местни

...
Управляващата партия в Сърбия играе мръсно в кампанията за местни
Коментари Харесай

Секс, омраза, видео. Какви са мръсните трикове преди ключовите избори в Сърбия

Управляващата партия в Сърбия играе мръсно в акцията за локални и предварителни парламентарни избори. Срещу опозицията се вадят секскомпромати, плаши се с кръв и война. Въпреки това Вучич може да загуби Белград и болшинството в Народното събрание.

В края на ноември интернационалните наблюдаващи посетиха Сърбия. В заключението си те написаха, че акцията за локалните и изключителните парламентарни избори на 17 декември е била " мощно поляризирана " и белязана от " невиждано " всяване на боязън и нападки против опозицията. Те установяваха още " тирада на омразата ", както и " напън против членове на опозицията, публицисти и деятели на гражданското общество ".

Няколко дни откакто наблюдаващите на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) си потеглиха, нещата се утежниха още повече. В обществените мрежи беше публикувано видео, на което претендентът на белградската съпротива Джордже Микетич се любува на полов миг. Снимки от видеото излязоха на първите страници на проправителствените таблоиди. По някои телевизионни канали в новините бяха излъчени моменти от персоналния запис на Микетич.

Новините за мръсните трикове в предизборната акция в Сърбия идват след цяло лято на многохилядни митинги, които принудиха президента Александър Вучич да разгласи предварителни парламентарни избори.

Протестите избухнаха след две всеобщи стрелби през май, при които починаха 19 души, в това число 10 в учебно заведение. Десетки хиляди сръбски жители излязоха на улицата, с цел да стачкуват против реакцията на държавното управление на стрелбата и приканиха Вучич и други високопоставени чиновници да подадат оставка.

Друга причина за предварителните избори, съгласно някои наблюдаващи, е че по този начин Вучич има опрощение, откакто напрежението там се повиши през есента. При един от случаите от група въоръжени сърби.

Според последните социологически изследвания дългогодишният водач на страната Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СНС) ще завоюват изборите в цялата страна. Въпреки че от май Вучич не е отпред на ръководещата СНС той е най-активната персона в акцията и е отпред на листа с претенденти за депутати в 250-местния парламент.

Надпреварата за Белград обаче виси на косъм, като едно от октомврийските социологически изследвания даже предвижда успех за опозицията.
Почти 20 години на власт
Вучич държи власт в Сърбия от 2014 година Първо като министър-председател, а по-късно и като президент. На президентските и парламентарните избори през април 2022 година партията на Вучич завоюва 60% от гласовете и цялостно болшинство, а самият той завоюва нов петгодишен мандат като президент.

Този път изборите се чака да бъдат огромно предизвикателство за Вучич, защото главните проевропейски опозиционни партии образуваха нова коалиция - " Сърбия против насилието " . Това беше лозунгът на протестиращите, които излязоха по улиците на Сърбия това лято.
" Послание към всички съперници
Един от членовете на новата опозиционна коалиция е лявата партия " Заедно ", която има пет места в Скупщината - Народното събрание на Сърбия. Депутат от партията е Микетич - публицист и деятел, който неведнъж е подлагал на критика Вучич, сръбското държавно управление и локалните управляващи в Белград.

На 27 ноември Микетич написа в X (бившия Twitter), че е получил интимна фотография от незнаен телефонен номер в приложението за известия Viber. На фотографията се виждат мъж и жена със замъглени лица в интимна поза, а известието към нея гласи: " Подготвихте ли мама за това? "

Микетич сподели, че е получил известието по-малко от 12 часа, откакто президентът Вучич е споделил за него по националната телевизия, че е " човешки срам " и е загатнал, че знае нещо за опозиционния политик. Заради това " Сърбия против насилието " упрекна Националната разследваща организация за сигурност ( БИА ), че е забъркана, а Вучич че е наредил публикуването на видеото.

БИА и Вучич отхвърлиха обвиняванията..

Два дни след туита на Микетич видеото става налично в интернет, а поддръжници на държавното управление настояват, че дамата е продажница. Части от видеото даже бяха излъчени по частния ефирен канал Pink TV , който е благосъстоятелност на сръбския медиен магнат Желко Митрович. Той е прочут с проправителствената си линия.

Микетич, който е женен, удостовери достоверността му и съобщи, че видеото е било съхранено на преносим компютър, който е бил откраднат от жилището му през януари 2022 година Пред Балканската работа на Свободна Европа, Микетич сподели, че е съобщил за кражба с щурм, а полицията е провела следствие, само че причинителите по този начин и не са били открити.
 Александър Вучич на билбордовете на Сръбската прогресивна партия преди изборите на 17 декември 2023 година, Белград

" Смисълът на този запис е освен да ме сплаши, само че той е обръщение към всички съперници на този режим. Ако надигнете глас, ние ще вгледаме в персоналния ви живот, вашите другари, съпруги, деца, празненствата, на които ходите, уебсайтовете, които посещавате ", сподели Микетич.

След публикуването на видеото и обвиняванията, че дамата е продажница, брачната половинка на Микетич направи изказване в поддръжка на брачна половинка си. Не е ясно по кое време е снимано видеото и какво е било фамилното състояние на Микетич по това време.

На 1 декември Микетич разгласи, че се отдръпва от предизборната акция, с цел да отбрани фамилията си и да се посвети на правосъдната битка след публикуването на видеото.

" Не желая обществените клюки и таблоидните офанзиви против мен да заплашват акцията на коалиция " Сърбия против насилието ", сподели Микетич пред Балканската работа на RFE/RL. Все още не е ясно дали той ще резервира мястото си в сръбския парламент.
 Десетки хиляди сърби блокираха булеварди и автомагистрали в митинг против насилието  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Шпиониране по домовете

Публикуването на видеото беше наказано от опозицията. " Смятам, че [изтичането на видеото] мина всички граници на една прилична политическа акция и че това е най-мръсното нещо, което в миналото сме виждали ", сподели претендентът на " Сърбия против насилието " за кмет на Белград Владимир Обрадович пред сръбската телевизия N1 на 1 декември.

В взаимно изказване, оповестено на 2 декември, опозиционната коалиция твърди, че Вучич е " наредил публикуването " на видеото, което съгласно нея е било подкрепено от БИА.
 Протестиращи и опозиционни деятели стопираха придвижването на няколко места в страната след седмици на антиправителствени митинги, които изкараха десетки хиляди по улиците след две поредни всеобщи стрелби при започване на май.
В две обособени изказвания БИА отхвърли да носи отговорност за " основаването или разпространяването " на видеоклипа. Президентът Вучич също отхвърли да е забъркан и упрекна Микетич, че е употребявал видеото, с цел да се " показа за жертва ".

“В информацията, която получих от БИА, се споделя, че е било снимано отблизо разстояние от един от техните другари ", сподели Вучич.
Картата с войната
Изтичането на видеоклипа се случи на фона на предизвестията на ПАСЕ за " мощно поляризирана акция " преди изборите на 17 декември. За нея организацията сподели, че е " белязана от невиждано равнище на отрицателна акция и всяване на боязън, офанзиви против опозицията и публицистите и съществени проблеми, свързани с медиите ".

Един от тези детайли е опасност от страна на Вучич с кръвопролития и война, в случай че той и партията му не завоюват изборите.

" В речите си Вучич разделя жителите и подстрекава към самобитна битка за референдум, като споделя на жителите, че в случай че една политическа партия не завоюва, в Сърбия ще има клане ", сподели пред Балканската работа на Свободна Европа Раса Неделков, програмен шеф на основания в Белград Център за проучвания, бистрота и отчетност, който следи изборите в Сърбия от 2016 година

Проучванията демонстрират, че партията на Вучич ще е първа на изборите, само че този път може да няма болшинство. Според ) от средата на ноември за опозиционната " Сърбия против насилието " ще гласоподават 25.8%, а за обединението на Вучич ще гласоподават 39.2%. Това би бил най-ниският резултат в интервала, в който Вучич господства в сръбската политика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР