Управляващата консервативна партия Хърватски демократически съюз (HDZ) очаквано спечели парламентарните

...
Управляващата консервативна партия Хърватски демократически съюз (HDZ) очаквано спечели парламентарните
Коментари Харесай

Проевропейска партия спечели изборите в Хърватия. Но ѝ предстоят тежки преговори с популисти

Управляващата консервативна партия Хърватски демократически съюз (HDZ) предстоящо завоюва парламентарните избори в Хърватия. Но също както предизборните изследвания посочваха - няма да разполага с задоволително места в Събора, с цел да образува държавно управление, и евентуално ще се наложи да води тежки договаряния с популистка групировка.

На последния избор през 2020 година HDZ получи 66 от общо 151 места и с помощта на поддръжката на дребни партии, официално стоящи отвън кабинета на най-дълго управлявалия страната министър председател Андрей Пленкович (2016 - 2024 г.), продължи своята доминация над политическия живот на Хърватия (партията е управлявала през 26 от последните 32 години).

При 90% преброени гласове се чака HDZ да разполага с 60 места и математиката демонстрира, че предстоят тежки договаряния за сформиране на кабинет. Картинката не наподобява розова - лявата проруска коалиция на популисткия президент Зоран Младенович " Реки на справедливостта " (партията " Социалдемократи ", отпред на 9 по-малки групи) приключи втора на изборите и получава 42 места. Трета е крайнодясната антиимигрантска партия Движение " Родина ", с 14 места. Анализаторите допускат, че точно на поддръжката на тази група ще разчита HDZ, с цел да състави правителство. Тя е следвана от ултраконсервативна и от зелена партия, които надлежно са си обезпечили по 11 и 10 места.

Пленкович изрази удовлетворение от първото място на изборите и увери, че още през днешния ден ще стартират договарянията за кабинет.

Лидерът на " Социалдемократи " Педа Грбин разгласи, че групата му се е надявала на по-добри резултати. Но по думите му те " демонстрират, че народът желае смяна ".

" Това не е краят ", закани се той от партийната централа в Загреб, представен от Ройтерс.

Избирателната интензивност в Хърватия бе цели 60% - растеж с 13% по отношение на 2020 година Предизборната акция бе белязана от остри нападки сред Пленкович и Миланович.

Месеци наред се предполагаше, че HDZ ще реализира лесна победа и че министър председателят ще си обезпечи трети мандат на поста. Но в средата на март Миланович, който е най-харесваният политик в страната, изненадващо разгласи, че ще взе участие на изборите като претендент на " Социалдемократи ". Въпреки че Конституционният съд на страната разгласи, че е неразрешено на настоящ президент официално да се кандидатира на избори и да се занимава с партийна активност, Миланович интензивно участваше в предизборните манифестации на групата му в цялата страна.

Пленкович подчертава по време на акцията огромните триумфи на ръководството си - присъединението на Хърватия към Шенген и еврозоната през 2023 година Той обърна внимание и върху проруската изразителност на Миланович, който обвинява НАТО за съветската инвазия в Украйна, твърди, че митингите на " Майдан " съставляват проведен от Запада прелом и е съперник на европейската помощ за страната.

Миланович осъди министър-председателя поради това, че желае " да вкара Хърватия във войната ". Но главния му фокус през миналия месец бяха множеството подозрения за корупция по високите етажи на властта, които през последните 8 години доведоха до оставките на близо 30 министри. Последно през февруари и март в Хърватия се проведоха митинги, откакто Пленкович назначи за основен прокурор магистрат с близки връзки до HDZ. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР