Управляващата дясна унгарска партия “Фидес напусна консервативната група на Европейската

...
Управляващата дясна унгарска партия “Фидес напусна консервативната група на Европейската
Коментари Харесай

Партията на Орбан напусна ЕНП


Управляващата дясна унгарска партия “Фидес ” напусна консервативната група на Европейската национална партия ( ЕНП ) в Европейския парламент в сряда, съобщи министър председателят Виктор Орбан.

„ С актуалното ви осведомявам, че членовете на Екологичен потенциал от „ Фидес ” подават оставка за участието си в групата на ЕНП “, сподели Орбан в писмо до водача на групата на ЕНП Манфред Вебер, оповестено в Tуитър от един от министрите на Орбан, съобщи БГНЕС.

Решението последва гласоподаване от групата за приемане на смяна на разпоредбите, която беше оповестена като метод за изпъждане на партията на Орбан от техните редици.

Дясноцентристката група на ЕНП в Европейския парламент одобри през днешния ден смяна на разпоредбите, която беше оповестена като метод за изпъждане на партията на унгарския министър председател Виктор Орбан от техните редици, съобщи Агенция Франс Прес.

Консервативният блок утвърди мярка, която ще им разреши в бъдеще да гласоподават за прекъсване или освобождение на цяла национална партийна делегация.

ЕНП , която сплотява главните европейски десноцентристки партии, е най-големият индивидуален блок за гласоподаване в Европейския парламент и партията както на Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, по този начин и на немския канцлер Ангела Меркел. Този ход последва писмо, изпратено от Орбан до водача на групата на ЕНП Манфред Вебер в неделя, в което заплашва да напусне групата, в случай че бъде гласувано за смяна във вътрешните й правила, планувано за сряда. Предложените промени в разпоредбите, които разрешават на групата да глоби цяла партия член, а освен един евродепутат, бяха „ особено пригодени да санкционират „ Фидес “, написа Орбан.

“Посланието е ясно и съответно маркирано. Ако „ Фидес ” не е добре пристигнала, не се усещаме принудени да останем в групата ”, сподели той.

Напускането на групата от „ Фидес ” приключва години на злост сред партиите от ЕНП дали да изгонят партията на Орбан или да задържат членовете на Европейския парламент на борда в дясноцентристката група, с цел да се предотврати това те да застанат на страната на евроскептичните популисти.

ЕНП към този момент глоби „ Фидес ” през 2019 година поради държавна акция с плакати, обвиняваща някогашния началник на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и демократичния американски милиардер Джордж Сорос в заприказва за заливане на Европа с мигранти.

ЕНП изпрати делегация, която да изготви вътрешен отчет за оценка на бъдещото участие на „ Фидес ”, ход, възмутил Орбан, който съобщи, че партията ще вземе свое решение за бъдещето си.

Гласуването за смяна на разпоредбите за прекратяване идва, откакто ЕНП глоби водача на групата на Европейския парламент на “Фидес ” Тамаш Дойч за коментар, сравняващ забележките на Вебер с лозунгите на Гестапо и тайната полиция от унгарската комунистическа ера.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР