Управляваната от Димитър Златанов Лидер - 96 е третият по

...
Управляваната от Димитър Златанов Лидер - 96 е третият по
Коментари Харесай

Растеж на две гуми

Управляваната от Димитър Златанов " Лидер - 96 " е третият по величина производител в България след монтанската " Крос " и пловдивската " Макском "

Над 99% от продукцията е за експорт в Европа, като общо продажбите са за над 60 млн. лева.Мощности за два пъти по-голямо произвеждане, двуцифрен растеж на приходите и

През юни 2017 година " Лидер - 96 " публично откри новия си цех край пловдивското село Рогош, с който към този момент може да създава към 400 хиляди колелета годишно. Амбицията е все по-голяма част от тях да са от междинен и висок клас, а посоката са европейските пазари, където и все още се изнасят 99% от готовата продукция – както под поръчани от клиентите марки, по този начин и под личните марки Leader и Oryx.

История за напредък

Фотограф: Цветелина Белутова

и продължава близо две години. Инвестицията е напълно на зелено и е финансирана както със лични средства, по този начин и с заем от Сосиете женерал Експресбанк, като личният запас е към 20-25%. Общата стойност на вложението е към 6 млн. евро.

Фотограф:

Новият цех се простира на повърхност 18 хиляди кв.м дружно със складовите пространства. Капацитетът му е за към 150 - 180 хиляди скъпи велосипеда годишно и в него според от сезона ще бъдат заети сред 200 и 250 души. В остарялата фабрика, която ще продължи да работи и да създава по-масови колелета от по-нисък клас, работят същият брой хора – според от сезона към 200 - 250 души, а потенциалът й е 180 - 200 хиляди велосипеда годишно.

Трудното събиране на екип

Фотограф: Цветелина Белутова Първоначалните проекти на " Лидер-96 " са още с стартирането й новата фабрика да проработи на съвсем цялостен потенциал. На процедура обаче това ще се случи от 2018 година Основната причина за това закъснение са компликациите при намирането на задоволително дипломиран личен състав за новите мощности. Подобно на доста други компании в Пловдив и района за " Лидер - 96 " намирането на чиновници и образованието им също се оказва едно от главните провокации пред разширението на бизнеса. По думите на мениджъра набирането на новия личен състав е лишило над половин година, а за образованието му от сдружението основават и профилирано учебно заведение Leader School. В него всички новопостъпили чиновници минават през теоретично и практическо образование за обособените стадии в производството и за прилаганите от компанията европейски стандарти и условия в процеса. След това поставят и изпит, въз основа на който се дефинира в коя част на производството да бъдат разпределени и какви отговорности да им бъдат предоставени.По данни на европейската браншова организация CONEBI България е на пето място по произвеждане на колела за 2016 година след Италия, Германия, Португалия и Полша.

" В момента сме разширили радиуса на набиране на работна ръка до 70 - 80 км – това включва Чирпан, Раковски, до Асеновград, до Белово сме стигали даже ", споделя Златанов. По думите му от заетите сега в производството, спомагателните цехове и складовете общо към 500 души към една пета, или 100 - 120 души, са от далечни райони. А защото компанията обезпечава длъжностен превоз за всичките си служащи, това, както и самото повишаване в броя на заетите, разумно подвига и разноските й за личния състав – през 2016 година те са двойно по-високи по отношение на регистрираното през 2015 година Ефектът се вижда и във финансовите резултати – за 2016 година чистата облага се свива до 816 хиляди лева спрямо 3.8 млн. лева година по-рано.

Най-новият български велостартъп се цели към пазара на планинското колоездене

Опазването на велосипед в България е мъчна работа, която изисква вложения и тактичност

Драгомир Кузов, притежател и шеф на " Веломания ", пред " Капитал "

Фондът KJK закупи 60% от пловдивския производител " Лидер - 96 " с инвестиция от 7 млн. евро

Или по какъв начин се основава един колоездачен град

Boycott cycles основават неповторими колела и съгласно характерните потребности на всеки

Близо две трети от производството на колела в България е концентрирано в Пловдив
Бъдещите упоритости

Очакванията на компанията са най-малко за момента увеличеният потенциал да е задоволителен, с цел да отговори на растящото търсене на продуктите й. Идеята е производителят последователно да преориентира напълно активността си към междинния и високия клас, като поръчките за по-масови колела гладко ще се отстраняват. За задачата остарялата фабрика последователно ще бъде преоборудвана.

на съществуващата фабрика

Плановете за бъдещето включват както органически напредък, по този начин и разгръщане посредством придобивания. През 2017 година " Лидер – 96 " към този момент купи посредством новосъздадена дъщерна компания за дистрибуция в Германия две от по-старите марки на локалния пазар – Panther и Jaguar. Пак през последните месеци българският производител е придобил и 50% дял в немския онлайн търговец на колела Trendwerk. Общата стойност на тези вложения е към 800 хиляди евро.

Паралелно с това тече и правенето на новата тактика за 2018 година за българския пазар, колкото и дребна част от продукцията да се продава на него. Бизнесът в страната е поверен на Николай Титев, който в бранша познават като един от основателите на софийската марка колела Ram Bikes. " Стратегията за българския пазар също е да вдигнем много съществено равнището и класа на продаваните колела ", показва Златанов. За локалните клиенти от няколко години компанията създава и новата си марка професионални колела за планинско колоездене Oryx. Наблюденията на производителя са, че като цяло търсенето на по-масовия клас евтини колела в страната понижава – от 35 - 40% преди няколко години до към 15-20% сега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР