Управление на тол системата ПолитикаДепутатите отказаха да намалят комисионите за

...
Управление на тол системата ПолитикаДепутатите отказаха да намалят комисионите за
Коментари Харесай

Депутатите спешно приеха в комисия промените в тол системата

Управление на тол системата ПолитикаДепутатите отхвърлиха да понижат комисионите за медиаторите в тол систематаТранспортДепутатите открехнаха вратата за промени в тол системата
Буквално дни преди разпускането на 48-ото Народно заседание депутатите в Комисията по районно развиване одобриха на второ четене промени в Закона за пътищата. Така корекцията на винетки става допустима, а въпросът с жителите на село Пролеша би трябвало да бъде решен. По концепция на служебния отраслов министър Иван Шишков санкции за неплатени винетки ще се постановат единствено до три пъти в годината. Освен това превозвачите ще могат да предекларират тол данни, макар че Министерството на районното развиване и Агенция „ Пътна инфраструктура “ се оповестиха срещу тази смяна.

Какво обаче ще е финансовото изражение на смяната на тол систематаостава неразбираемо.

Припомняме, че някои от измененията бяха признати към този момент на първо четене в зала, а други бяха отхвърлени.

Между двете четения „ Демократична България “ се опита още веднъж да вкара на дневен ред и комисионите на Националните снабдители на услуги. Предложения на Божидар Божанов („ Демократична България “), свързани с понижаване на комисионите от 7 на 3%, още веднъж не бяха позволени за разглеждане, защото към този момент бяха отхвърлени на първо четене в зала. Същата орис имаше и предлагането на Надежда Йорданова и Иван Белчев (ДБ), които предлагаха част от таксите за прекосяване през уреди като „ Дунав мост “ да остават за общините.
Поправката „ Пролеша “
Дискусия се заформи около проблема с жителите на село Пролеша. Припомняме, че жителите години наред са считали, че селото им е част от обсега на популацията места в област София, за които не би трябвало да се заплащат винетки. Преди няколко месеца обаче започнаха да схващат, че в действителност са им налагани неведнъж санкции от по 300 лева всякога, когато са минавали през камера на тол системата.

За се реши този проблем бе призната смяна в Закона, съгласно която въпросната санкция да се постанова до три пъти в границите на една календарна година. Предложението на ГЕРБ е поправката да влезе в действие с назад деяние от 2019 година Така от нея ще могат да се възползват и други жители, като АПИ даже ще би трябвало да връща пари на тези, които са платили санкции в интервала от 2019 година до приемането на закона.

Това ще стане поправката „ Пролеша “. Най-чистият вид за решение на казуса е посредством умишлен акт на Министерския съвет за фактическа неточност “, съобщи Нанков (ГЕРБ).
Предеклариране на тол данни
Нито АПИ, нито Министерство на регионалното развитие поддържат препоръчаните промени, свързани с погрешно или отчасти декларирани тол данни и тяхното предеклариране. Така превозвачите няма да подлежат на административно наказателни процедури, само че и няма да заплащат обезщетителни такси в размер на 750 лева Идеята е те да имат период от 14 дни, в който непринудено да ги заплатят.

От Пътната организация обявиха, че няма по какъв начин обаче да бъде открито от кое място даден камион е минал, в случай че бордовото устройство не е подало данни за маршрута. Следователно няма по какъв начин да е ясно каква сума би трябвало да заплати превозвача и измененията са механически неизпълними. Освен това от момента, в който текствоете се трансформират, превозвачите може напълно умишлено да не си включват бордовите устройства.

Зам.-министър Шушков разяснява, че с тези промени още веднъж приходите от леките коли ще са по-високи за разлика от тежкотоварните и по този начин няма да се реализира търсената правдивост тези, които разрушават повече пътищата да заплащат повече. Освен това системата мъчно ще осъществя по-високи доходи, които са нужни за издръжката й, както и отчасти за администрацията на Тол ръководството.

Помислете го доста добре, тъй като може да вкараме системата в огромен безпорядък “, съобщи зам.-министърът.

Според Петя Аврамова (ГЕРБ), в случай че след приемането на измененията, превозвачите злоупотребяват, идващ парламент може да отнеми наредбите. Зам.-регионалният министър Николай Шушков съобщи, че всички промени ще повлияят на конфигурацията на системата и ще би трябвало да се възложат на „ Капш “. Остава под въпрос какъв брой средства ще са нужни за надстройка на системата.

Ще има финансов запас, който страната би трябвало да задели и в случай че след това се анулира, ще е в действителност съществено “, съобщи Шушков.

Почти всички политически обединения обявиха, че системата има потребност от коренни промени. Отново се цитираха в началото заложените доходи, които трябваше да доближат до над 1 милиарда лева Народните представители от ГЕРБ обявиха, че това е бил най-оптимистичния сюжети, а съгласно най-песимистичния годишните доходи били в размер на 500-600 млн. лева

Системата е прекомерно новаторска и ние не сме узрели за нея като общество. Текстовете ще бъдат признати, да са спокойни превозвачите “, съобщи Николай Нанков (ГЕРБ).

Не на същото мнение бе Виолета Комитова („ Български напредък “), която съобщи, че системата е според от сателитни връзки, мобилни операотри и услугите на „ Капш “ и двете НДУ-та. По думите й сходна „ системата е внедрена в една африканска страна, а целия Европейски Съюз е с бариери “.

Трябва да се търси генерално решение, тъй като няколко години буксува и не работи и не извършва задачите, за които е замислена “, съобщи Комитова.

Ако минат и на второ гласоподаване в зала, измененията ще влязат в действие от 1 януари 2024 година
Уведомления за водачи на леки и тежкотоварни транспортни средства
Дебати провокираха и ремонти, свързани с уведомяването при открито придвижване без винетка (за водачите на леки автомобили) и при липса на закупена маршрутка карта или настоящ контракт с снабдител на услуга по електронно събиране на такси (за превозвачите). При тези случаи водачите ще могат да заплатят обезщетителна такса, за която ще бъдат известени в период до 3 работни дни от датата на вписване на нарушаването. По този метод ще бъдат освободени и от административно наказателна отговорност.

Становището на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Регионалното ведомство е, че това известяван може да се случи в период от 14 дни, а не 3 поради спецификите на тол системата и установяването на нарушаванията по отношение на тол таксите. Те се откриват в съответен ден и час, само че от време на време са свързани с краткотрайна загуба на обсег на бордовото устройство. Именно поради това в интервал от 2 до 10 дни се изчаква постъпването на тол декларациите и по този начин се открива на процедура дали има нарушаване или не. Ако те дойдат в този период, значи, че след краткотрайната загуба на обсег, устройството е изпратило данните и по този начин няма нарушаване.

Така знаем дали бордовото устройство е изключено съзнателно или заради загуба на обсег не сме получили данните “, съобщи зам.-регионалният министър Николай Шушков.

За успокоение на АПИ и Министерство на регионалното развитие бе призната публицистична смяна, от която да излиза наяве, че уведомлението би трябвало да се изпрати 3 дни след определяне на нарушаването. Промените няма да влязат в действие незабавно, а до 6 месеца след обнародването им, т.е. към август.
Поправка на сбъркани винетки
Комисията утвърди промени, свързани с поправката на сбъркани винетки. Когато е позволена неточност при обявление на не повече от три признака или липсва знак от регистрационния номер на пътното транспортно средство (вкл. страната, в която е записано или неговата категория), корекцията ще се прави след подаване на заявление от притежателя. Ще е нужно и представянето на доказателство за заплатена винетка. Промяната в данните ще има деяние от момента на издаването на винетката и ще има период на годност до приключването на периода на валидността на в началото издадената.

Божанов съобщи, че грешките може да се избегнат и без изменение на закона. Единствено АПИ би трябвало да прави съпоставяне на подадените данни в регистрите на Министерство на вътрешните работи. Така по думите му може да се спести време на жителите и АПИ да поправят неточности.

Според АПИ пък даже по този начин няма да бъдат отстранени неволните неточности. Според зам.-регионалният министър обаче съпоставката няма да е допустима за задграничните транспортни средства. Той изиска и опция за промяна на 2 признака, както и да не се отстранява условието за еднократност, т.е. корекцията да е допустима единствено един път, защото компании ще може да си трансферират една винетка през цялата година за разнообразни коли с близки номера.

Бе признато и закупилите годишна винетка да бъдат уведомявани два пъти със СМС или ел. поща за приключването на документа – в 14- дневен период и в 2-дневен период преди приключването на винетката. Закупилите тримесечна виентка също ще получават увещание за приключване единствено един път в 2-дневен период преди приключването на документа. Промените би трябвало да влязат в действие до 4 месеца след обнародването им, т.е. до юни.

И още - по предложение на народните представители Борислав Гуцанов, Манол Генов и Георги Свиленски (БСП) отпадна член от Закона, който обвързваше неналичието на винетка с минаването през периодически механически обзор.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтол система електронни винетки български превозвачи закон за пътищата санкции Министерство на районното развиване и благоустройството Национална тол ръководство Агенция пътна инфраструктура ПоследниНай-четениПолитика 12 Депутатите незабавно одобриха в комисия измененията в тол системата Компании 228 Apple пуска сгъваем iPad през 2024 година? Автомобили 1600 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Накратко 1072 Вечерни вести: Германия навлиза в рецесия; България не събра плануваните доходи от Данък добавена стойност Лични финанси 200 За първи път от 2014 година насам подправените евробанкноти са се нараснали Енергетика 2195 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 1120 Приходите от Данък добавена стойност и данък изостават доста от плановете (инфографики) Компании 628 „ Най-мащабната корпоративна машинация “: Империята на най-богатия азиатец кърви Енергетика 812 „ Господари на Черно море “: Турция стартира още изследвания за петрол и газ Енергетика 268 Войната в Украйна форсира апетита за възобновима сила Накратко 11257 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 8212 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 5748 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4067 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 2729 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Бюджет и финанси 2318 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 2195 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2060 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Европари 1760 212 млн. лева ще бъдат инжектирани в индустриалните зони в България Автомобили 1600 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиЕдна спирка преди ШенгенВодещи стопански системи в Европейски Съюз са срещу новия общ „ зелен “ дългГЕРБ предложиха общините да глобяват шофьоритеБрюксел започва наказателни процедури против България Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулации
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР