Управителят на Швейцарската национална банка (SNB - бел. ред.) Томас

...
Управителят на Швейцарската национална банка (SNB - бел. ред.) Томас
Коментари Харесай

Управителят на Швейцарската централна банка напуска след 12г. на поста

Управителят на Швейцарската национална банка (SNB - бел. ред.) Томас Джордан напуща поста си след 12 години отпред на финансовата институция, съобщи ДПА. Мандатът му трябваше да завърши през 2027 година

" След като се сблъсках с редица провокации през миналите години, в този момент е точният миг за мен да се отдръпва ", написа банкерът в официално съобщение.

Банката от своя страна не даде никаква информация за наследника му.

" Банковият съвет и Управителният съвет надълбоко съжаляват за решението на Томас Джордан ", означават от Швейцарската национална банка и показват признателност за " многото години на изключителна ангажираност в полза на насочената към непоклатимост парична политика ".

Джордан прекара времето отпред на SNB  в борба за поддържане на цената на франка - голямо предизвикателство заради ролята на Швейцария като финансово леговище в ерата на поредни интернационалните политически и финансови рецесии и разхлабена парична политика в Съединени американски щати и еврозоната. 

SNB сложи главния си лихвен % на негативна територия през 2015 година и го задържа там съвсем осем години. Един непряк резултат от политиката беше нескончаем интервал на едва показване за огромния банков бранш на Швейцария, чиито маржове в неговите обичайни съществени действия - обслужване на швейцарски спестители и взимане на депозити от богатите по света - бяха понижени, което евентуално тласна някои банки и техните клиенти към по-рискови на полето с по-висок марж финансови спекулации.

Опитите на SNB да управлява франка също доведоха до голямо разширение на салдото на централната банка. Джордан и неговият екип неведнъж се намесваха на валутните пазари, изкупувайки акции, облигации и злато отвън Швейцария в опит да компенсират възходящия напън върху франка. Тези покупки съответстваха с възходящите стойности на активите.

През 2017 година SNB направи облага от 54 милиарда швейцарски франка (61 милиарда долара) от портфейла си с задгранични вложения. До 2021 година нейният баланс е бухнал, което го прави по-голям от капиталовите фондове на доста нефтодържави.

Банката се оказа в неуместната позиция да бъде един от най-големите акционери в доста от най-големите компании в света, в това число Apple, Microsoft и Фейсбук. Нейните интервенции в задгранична валута също си навлякоха гнева на Министерството на финансите на Съединени американски щати, което неведнъж заплашваше Швейцария да бъде публично обозначена като валутен манипулатор, като в следствие ще наложи евентуални търговски наказания.

Тъй като светът излезе от пандемията на ковид и разхлабената парична политика се обърна на фона на възходящата инфлация през 2022 година, големите дълги позиции на SNB в световните акции му навредиха.

През тази година банката записва загуба от 132 милиарда швейцарски франка в портфейла си. Покачващите се лихви донесоха със себе си и друга вътрешна рецесия. Миналата година SNB беше принудена да играе основна роля в спасяването на Credit Suisse, втората по величина банка в Швейцария, и организирането на нейното незабавно усвояване от съперника UBS. Комбинираното сдружение UBS-Credit Suisse ръководи активи на стойност над $5,5 трилиона.

Критиците споделят, че това е натрупало проблеми за бъдещето. От SNB дават обещание да разгласят правоприемник на Джордан навреме.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР