Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви в понеделник,

...
Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви в понеделник,
Коментари Харесай

Руската централна банка: Икономиката на страната влиза в труден период на структурни промени

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина съобщи в понеделник, че съветската стопанска система " влиза в сложен интервал на структурни промени ", породени от глобите, наложени от Запада.

" Икономиката ни навлиза в сложен интервал на структурни промени, свързани със западните наказания. Санкциите засегнаха на първо място финансовия пазар, само че в този момент те ще стартират да засягат от ден на ден стопанската система ", уточни тя в своя тирада пред Държавната дума, предава

Набиулина сподели, че Русия към момента има някои запаси, само че предизвести, че те са " лимитирани " и че страната ще би трябвало да търси други решения.

" Имаме опция да се разпореждаме с към половината от нашите валутни запаси, само че това са запаси в злато, китайски юани и други активи, които не са обект на санкционни опасности. Тези запаси обаче не разрешават да се ръководи обстановката с валутата на вътрешния пазар ", означи Набиулина.

Според нея Русия ще навлезе в интервал на структурна промяна през второто и началото на третото тримесечие. " Периодът, в който стопанската система можеше да живее с запаси, завърши. И още през второто и началото на третото тримесечие ще навлезем в интервал на структурна промяна и търсене на нови бизнес модели ", уточни Набиулина.

Тя също по този начин акцентира, че централната банка няма да се пробва да понижи инфлацията " по никакъв метод ", защото това би " попречило на бизнеса да се приспособява " към актуалното състояние.

" Няма да се опитваме по никакъв метод да понижим инфлацията. Това би попречило на бизнеса да се приспособява, защото в този момент за бизнеса е по-трудно и по-скъпо да възвърне доставките на нужните вносни съставни елементи, а това неизбежно ще се отрази на цена на крайния артикул. И несъмнено би трябвало да се оправим с интервала на акомодация “, уточни централният банкер пред съветските депутати, съобщи организация ТАСС.

Въпреки обстоятелството, че пандемичната рецесия беше в действие до наскоро, съветската банкова система стои крепко на краката си и е в положение да издържи на съществени удари, означи още Набиулина.

" До началото на 2022 година финансовите наличия на банките, като се вземат поради насъбраните буфери и макро квоти, възлизаха на към 7 трилиона рубли, което е даже повече от половината от общия капитал. Това е задоволително, с цел да покрие сега до 10% от загубите по заеми, което е 2-3 пъти по-високо от равнището на годишните загуби при минали рецесии “, сподели тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР