Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард се сблъсква с

...
Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард се сблъсква с
Коментари Харесай

Скъпото евро се превръща в проблем за Европейската централна банка

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард се сблъсква с ново предизвикателство, за което да се тормози на фона на сложното икономическо възобновяване - поскъпващото евро, написа Bloomberg.

Европейската валута е повишила цената си с 12% единствено за пет месеца от началото на пандемията от ковид, като мина основното равнище от 1.20 $ за евро във вторник за първи път от повече от две години. Инвеститорите споделят, че евентуално възходящият тренд ще продължи, а двама топ представители на ЕЦБ признаха, че имат поради протичащото се на валутните пазари.

" Курсът евро-долар има значение ", съобщи основният изпълнителен шеф на ЕЦБ Филип Лейн във вторник вечерта по време на онлайн конференция. По думите му курсът на валутната двойка се взима поради при прогнозите за европейската и международната стопанска система, както и при определянето на паричната политика.

Повишаването на цената на еврото е единствено една част от по-голямата картина към слабия $, който се обезцени до най-ниските си стойности по отношение на главните валути от повече от две години насам. Но 19-членната еврозона е съществено изложена на рисковете от увеличаващата се стойност на еврото заради релативно огромната си взаимозависимост от износа и слабата си инфлация от години.

По-силната валута прави износа по-малко конкурентен и потиска растежа на цените, като в това време прави вноса по-евтин. Бързото повишение на цената на еврото постоянно беше причина за някогашния шеф на ЕЦБ Марио Драги да показва угриженост, че това ще отслаби стопанската система.

Сега неговият правоприемник ще би трябвало да реши дали тя желае да приложи сходна тактичност. Това може да се случи на конференцията след идната среща на ЕЦБ на 10 септември, когато ще бъдат оповестени и обновените стопански прогнози.

Червена линия

" 1.20 $ за евро е нещо като алена линия ", разяснява Катарина Утермол, старши икономист в Allianz. Според нея няма доста какво да направи ЕЦБ, с изключение на да опита да обезцени валутата, като подчертае непрекъснатата икономическа неустановеност и остави вратата отворена за по-нататъшно нарастване на покупките на активи по-късно през годината.

Тежестта на актуалната обстановка беше явна във вторник, когато последните данни демонстрираха, че инфлацията в еврозоната се трансформира в негативна за първи път от четири години.

Износителите към момента не усещат болката от обменния курс, макар че това е по този начин, тъй като те имат надалеч по-големи проблем поради международната криза.

" По-силното евро явно е спомагателна тежест за експортьорите, само че това, което е доста по-важно е, че световното търсене е много ниско ", сподели Олаф Вортман, икономист от VDMA Mechanical Engineering Industry Association.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел съобщи тази седмица, че длъжностните лица наблюдават развиването на валутните курсове.

Спадът на $ може да се преглежда частично като знак за връщане на доверието в международен мащаб, защото това отразява поврат на по-ранните потоци на средства към активи убежища в Съединени американски щати, когато вложителите се обърнаха към държавния дълг като нискорисков дом за своите пари ", сподели още тя.

Неясно влияние

Шнабел изясни също по този начин, че въздействието на обменния курс върху инфлацията е неразбираемо - мнение, подкрепено от проучване на ЕЦБ, което демонстрира, че резултатът на валутните придвижвания върху цените е намалял през последните десетилетия.

И въпреки всичко централната банка се бореше да реализира задачата си за инфлация от малко под 2% много преди пандемията, тъй че даже вероятността за още по-голям напън надолу ще наруши спокойствието на централните банкери.

" Когато имаме по-силно евро и пазарните упования са то да продължи да усилва цената си, прогнозите за инфлацията евентуално ще бъдат ревизирани надолу ", сподели Карстен Бжески, икономист в ING в Германия. По думите му ЕЦБ ще би трябвало да реши, както беше направила през предходните години - дали би трябвало да направи повече.

Оценката на паричните пазари демонстрира, че вероятността валутната двойка евро-долар да се търгува на равнище от 1.25 $ за евро в идващите три месеца е същата като вероятността за спад под 1.15 $ за евро, сочат данни на Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР