Управителят на Българската народна банка Димитър Радев заяви, че България

...
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев заяви, че България
Коментари Харесай

Димитър Радев: България е готова да въведе еврото от 1 януари 2025 година


Управителят на Българската национална банка Димитър Радев съобщи, че България е подготвена да вкара еврото от 1 януари 2025 година:

" Краткият отговор е - да, само че тук има потребност от пояснение. Банковият бранш, валутната непоклатимост са най-трудната част от критериите при присъединението на една страна към еврозоната. За България тези критерии бяха изпълнени през 2020 година ".

Радев настоя да бъдат по-активно разяснявани изгодите от еврото, защото, по думите му, " България е на финалната права и няма път обратно ".

Управителят на Българска народна банка обаче се разгласи против концепцията на финансовия министър Асен Василев за редом разплащане в лв. и евро преди формалното въвеждане на единната европейска валута:

" След еврото - да, само че за доста къс интервал от време. Това, което е планувано, е едни месец, в случай че въведем еврото на 1 януари 2025 година, това ще се позволява единствено в границите на месец януари и до там ", сподели той пред парламентарната комисия по европейските въпроси.

Димитър Радев е номиниран от ГЕРБ-СДС за нов мандат и се чака да остане на поста, защото получи поддръжка и от ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР