Управителният съвет на родната волейболна федерация промени формата на мъжката

...
Управителният съвет на родната волейболна федерация промени формата на мъжката
Коментари Харесай

Суперлигата сменя формата през новия сезон

Управителният съвет на родната волейболна федерация промени формата на мъжката Суперлига. Досегашният вид с две осмици, с разделянето на тимовете посредством предварителни шампионати, отпада. С 12 на 10 гласа, при гласоподаване на клубовете, бе признат нов формат за елита, който ще се организира по сходство на съветската Суперлига.

Промяната резервира броят на участващи тимове – 16 клуба ще играят в Суперлигата от новия сезон. Те ще бъдат разграничени на две групи, А и Б, (или друго наименование) с по 8 отбора, като подредбата става по системата " Бергер ".

В двата потока съставите играят всеки против всеки, два пъти - като хазаин и посетител. След това участниците във всяка група ще играят с тимовете от противоположната група. Мачовете ще бъдат четири семейства и четири гостувания. Следва общо класиране на 16-те отбора.

Първите четири отбора от общото класиране добиват право за присъединяване в плейофите. Останалите четири ще бъдат ясни след спомагателни плейофи. В тях се играе по системата 5-12, 6-11, 7-10, и 8-9.

Четирите спечелили от тези двойки се причисляват към първите четири и оформят осмицата за присъединяване в плейофите.

Три отбора изпадат от Суперлигата за идващия сезон. Един ще влезе от Висшата лига, като форматът за сезон 2022/2023 ще бъде понижен до 14 тима. За по-следаваща година редуцирането ще продължи и ще останат 12 тима.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР