Управителният съвет на Международния валутен фонд ще одобри днес Кристалина

...
Управителният съвет на Международния валутен фонд ще одобри днес Кристалина
Коментари Харесай

Честито! Днес е най-щастливият ден за Кристалина Георгиева

Управителният съвет на Международния валутен фонд ще утвърди през днешния ден Кристалина Георгиева за ръководещ шеф на Международния валутен фонд. Това ще стане, откакто на чуването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подобаваща за поста, заяви " Ройтерс ", базирайки се на собствен източник от съвета.

Гласуването е в забележителна степен церемониално, а българката, подкрепена през цялото време от френския президент Еманюел Макрон, е претендент на Европейския съюз и има негласното утвърждение на Съединени американски щати, добавя организацията, представена от " Дневник ".

" Тя убеди съвета, че е водачът, от който тази институция се нуждае, както и че е мощен последовател на мултилатералната система ", споделя източникът на " Ройтерс ", поискал анонимност заради това, че разискването на кандидатурата не е обществено.

Георгиева, която сега е вторият човек в йеаррхията на Световната банка, става първият ръководещ шеф на МВФ от разрастваща се стопанска система и втората жена отпред след Кристин Лагард, която се отдръпна на 12 септември. Тя има известност на водач, който е непосредствен, пази равнопоставеността на дамите и се бори с климатичните промени, изброява " Ройтерс ". Новият шеф ще управлява кредитна институция с близо 1 трилион $, само че в комплициран миг за международната стопанска система и търговия - главно поради комерсиалната война САЩ-Китай, растежа на протекционизма и отдръпването на Вашингтон от редица открити интернационалните структури.

Скот Морис от Центъра за световно развиване, споделя за " Ройтерс ", че в Световната банка Георгиева бързо е съумяла да прокара промени и да реализира консенсус за увеличение на капитала на институцията с 13 милиарда $ и промяна, според която кредитирането ще се насочи от Китай и по-богатите разрастващи се страни към бедните, които в действителност се нуждаят от финансова и експертна помощ.

" Тя съумя да събере група от доста разнородни участници и това е мощ. Но не е напълно ясно по какъв начин ще ръководи в действен проект работата на фонда, в която от време на време има много сериозни моменти. Засега е мъчно да предвидим по какъв начин ще реагира на такива рецесии ", добавя той.

Морис, който е някогашен чиновник във финансовото министерство на Съединени американски щати, припомня, че Георгиева евентуално ще следва модела на Кристин Лагард, която е работила не като представител на Европейски Съюз, а като бранител на ползите на институцията и на обособените страни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР