Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия ще проведе

...
Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия ще проведе
Коментари Харесай

МААЕ заседава извънредно за атаките срещу Запорожката АЕЦ

Управителният съвет на Международната организация за атомна сила ще организира изключително съвещание по искане на Русия за разискване на офанзивите против Запорожката АЕЦ в Украйна, съобщава " Ройтерс ".

Четирима дипломати прецизираха, че това ще се случи в четвъртък.

В неделя дронове нападнаха атомната електроцентрала - най-голямата в Европа, като поразиха главните защитни структури на един от реакторите. МААЕ посочи, че нуклеарната сигурност не е наранена.

Русия и Украйна неведнъж са си отправяли взаимни обвинения в офанзиви против Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да правят такива.

Вчера посланикът на Русия в МААЕ Михаил Улянов заяви, че страната му е свикала изключително съвещание на борда " по повод на последните офанзиви и провокации на въоръжените сили на Украйна против Запорожката АЕЦ ".

МААЕ към момента не е оповестила дата за срещата. Съгласно разпоредбите на Управителния съвет всяка страна в него, в това число Русия, може да свика среща. Сряда е почивен ден в Организация на обединените нации във Виена във връзка мюсюлманския празник Ид ал-Фитр, отбелязващ края на Рамазана.

Управителният съвет е най-висшият орган за взимане на решения на МААЕ, който заседава повече от един път годишно. Въпреки че Русия евентуално още веднъж ще упрекна Украйна за последните удари с дронове против Запорожие, е малко евентуално да получи необятна поддръжка от борда, който предишния месец прие резолюция, призоваваща Русия да изтегли силите си от централата.

МААЕ не уточни виновен за нападенията, само че настоя те да спрат.

" Подобни безразсъдни атаки значително усилват риска от огромна нуклеарна повреда и би трябвало да бъдат прекъснати неотложно ", акцентира в неделя шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

По данни на МААЕ през последните 19 месеца централата е претърпяла пълна загуба на външно зареждане, поради което се е наложило потреблението на спешни дизелови генератори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР