Управителният съвет на фонд Земеделие“ реши да отпусне няколко линии

...
Управителният съвет на фонд Земеделие“ реши да отпусне няколко линии
Коментари Харесай

За какво могат да получат пари земеделските стопани

Управителният съвет на фонд „ Земеделие “ реши да отпусне няколко линии за финансова поддръжка на аграрни стопани.

Оранжерийните производители ще получат финансова поддръжка от 500 хиляди лв. за битка с вредителите по доматите за 2023 година Средствата са обезпечени по схемата „ Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по „ Национална стратегия от ограничения за надзор на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera) “.

Подпомагането има за цел да компенсира разноските на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за артикули за растителна отбрана против миниращия молец. Размерът на помощта е до 100% от разноските за закупуването и използването на артикули за растителна отбрана, позволени в Република България за надзор на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta в оранжерии за домати (зеленчуци), само че не повече от 3 500 лева./ха.

Финансов запас от 9 000 000 лв. утвърди фонда  за развъдните организации по схемата за държавна помощ „ Помощ за основаване и поддържане на родословна книга и за установяване продуктивността и генетичните качества на животните “ за 2023 година

Целта на помощта е подкрепяне на селекционните действия в животновъдния бранш, посредством даване на субсидирани услуги (за основаване и поддържане на родословна книга и за установяване продуктивността и генетичните качества на животните) от утвърдени развъдни организации под контрола на Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни (ИАСРЖ).

Средствата покриват до 100% от административните разноски за основаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разноските по изпитвания за установяване на генетичните качества или продуктивността на животните.

Кои фермери могат да получат пари поради войната в Украйна

Припомняме, че при започване на месец май 2023 година Европейската комисия утвърди скица на държавна помощ „ Помощ за основаване и поддържане на родословна книга и за установяване продуктивността и генетичните качества на животните “, която е с регистрационен номер SA.107363 и период на деяние до 31.12.2029 година Максималният бюджет по помощта за интервала на използване 2023-2029 година е в размер до 66 000 000 лв..

Управителният съвет на фонда утвърди и финансов запас от 100 000 лв. за 2023 година по схемата „ Помощ за узаконяване на стопанствата в бранш „ Плодове и зеленчуци “ по стандарта GLOBALG.A.P. ”. Общият оптимален бюджет за интервала на използване 2023 - 2029 година е 1 000 000 лв..
 istock istock
Целта на помощта е посредством поддръжка на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. да се усъвършенства процесът по произвеждане на качествени селскостопански артикули в бранш „ Плодове и зеленчуци “, да се понижи потреблението на химически първични материали и да се сведе до най-малко нездравословното влияние върху околната среда на земеделските интервенции.

Подпомагането е ориентирано към дребни и междинни предприятия - аграрни стопани и към приети групи или организации на производители в бранш „ Плодове и зеленчуци ” за „ ново присъединяване “  в стандарта GLOBALG.A.P.
Помощта се дава за оптимален интервал от пет години и е лимитирана до 1 500 лева с включено Данък добавена стойност на бенефициер годишно и до 6 000 лева с включено Данък добавена стойност на група или организация годишно.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР