Управителният съвет на ДФ Земеделие утвърди бюджет от 3 млн.

...
Управителният съвет на ДФ Земеделие утвърди бюджет от 3 млн.
Коментари Харесай

3 млн. лева за преработка на розов цвят

Управителният съвет на Държавна фирма " Земеделие " утвърди бюджет от 3 млн. лв. по помощта de minimis, според Регламент (ЕС) 1407/2013 за компенсиране на част от разноските за преправка на цвят от маслодайна роза, годишна продукция 2021 година

Финансовата поддръжка има за цел да подкрепи бранша на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на идния времеви интервал за бране на творби цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване, осведомят от ДФЗ.

Предоставянето на помощта е по искане на сектора и е разисквано на видеоконферентна среща сред управленията на МЗХГ и ДФЗ с представители на производителите и преработвателите на цвят от маслодайна роза.

Предприемането на ограничения в поддръжка на розопреработвателите ще даде опция те да бъдат в допълнение подтиквани в реализиране процеса за изкупуване на творби цвят от маслодайна роза, посредством покриване на част от разноските им, което от своя страна ще окаже позитивен резултат и върху производителите на първична земеделска продукция, минимизирайки техния риск от неспособност за реализация.

На подкрепяне подлежат предприятия преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е 0,30 лв. на кг модифициран цвят от маслодайна роза.

Преработвателите следва да изкупуват маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг розов цвят, само че не по-ниска от 2 лева./кг. без Данък добавена стойност, в размер не по-малко от 70 на 100 от размера през 2020 година

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател е не повече от 150 000 лева

Предстои Държавна фирма " Земеделие ", взаимно с МЗХГ, да изготви инструкции за даване на помощта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР