Управителният съвет на БНБ взе решение за увеличаване на капиталовите

...
Управителният съвет на БНБ взе решение за увеличаване на капиталовите
Коментари Харесай

БНБ увеличава от 1-ви април 2020 година капиталовите буфери на банките до 1%

Управителният съвет на Българска народна банка взе решение за увеличение на финансовите буфери на банките от 1-ви април 2020-а година до 1% от кредитни рискови експозиции в Република България.

Основното предопределение на финансовите буфери на банките, или равнището на антицикличния финансов буфер, е да послужи като отбрана на банковата система против евентуални загуби, произлизащи от струпване на повтаряем систематичен риск в интервали на несъразмерен кредитен напредък. Нивото на антицикличния буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, остава 0% до края на третото тримесечие на 2019 година, след което се покачва до 0,5% до края на първото тримесечие на 2020-а година, като при необходимиост Българската национална банка може да вземе решение и за по-ранно нарастване на буфера.

Българска народна банка регистрира, че към края на четвъртото тримесечие на 2018 година изчисленото съгласно оповестената на интернет страницата на Българската национална банка методология съответствие кредит/БВП възлиза на 95,4%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-44,0 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.

Същевременно вземанията на локалната банкова система от неправителствения бранш не престават да нарастват със относително високи за последните години темпове, изключително в сегмента на заемите за семейства. В интервали на засилено кредитиране е допустимо да стартира последователно струпване на циклични опасности, които да се проявят в повишаване на размера на необслужваните заеми при възможен предстоящ спад на икономическата интензивност и/или повишаване на лихвените проценти.

От основно значение за способността на кредитните институции да посрещнат без усложнения следствията от вероятно утежняване в икономическата среда е поддържането на мощна финансова позиция. Увеличаването на равнището на антицикличния финансов буфер в интервал на удобни стопански условия може да способства за запазване и в допълнение усилване на финансовата позиция на банковата система, с което да се увеличи устойчивостта на кредитните институции към бъдеща реализация на кредитен риск, отбелязва Българска народна банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР