Управителният съвет на БНБ потвърди нивото на буфера за системен

...
Управителният съвет на БНБ потвърди нивото на буфера за системен
Коментари Харесай

БНБ потвърди нивото на буфера за системен риск на всички банки у нас

Управителният съвет на Българска народна банка удостовери равнището на буфера за систематичен риск

На извършено съвещание Управителният съвет (УС) на Българска народна банка дефинира на съображение на Наредба № 8 на Българска народна банка буфер за систематичен риск в размер на 3% за всички банки, използван за всички експозиции в Република България, оповестиха от институцията.

Буферът за систематичен риск се ползва съгласно наредбата на Българска народна банка на самостоятелна и консолидирана основа. Текущият обзор на рисковете, произлизащи от структурните характерности на банковия бранш, на вътрешноприсъщите за банковата активност опасности и на рисковете от въздействието на външната среда демонстрира опазване на дълготрайни макропруденциални и систематични опасности в банковия бранш. Оценените рискови фактори остават непроменени, могат да имат усилващ резултат при евентуално отрицателно влияние върху устойчивостта на банковата система, което обуславя опазване на насъбрания финансов запас посредством потвърждаване на равнището и обсега на буфера за систематичен риск.

Оповестяването на решението се прави след уведомлението до Европейския съвет за систематичен риск и способените и избраните органи на съответните страни членки.

Решението на УС на Българска народна банка е взето при съблюдаване на заложените процедури за макропруденциални принадлежности с Европейската централна банка. Разделът за буфера за систематичен риск на интернет страницата на Българска народна банка е обновен според взетото решение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР