Управителният съвет на Български лекарски съюз взе решение да съдейства

...
Управителният съвет на Български лекарски съюз взе решение да съдейства
Коментари Харесай

БЛС завежда иск от името на лекарите заради проблема с е-направленията

Управителният съвет на Български лекарски съюз взе решение да спомага за завеждането на групов иск от името на лечебните заведения за извънболнична здравна помощ против фирмите, които не са изготвили в период програмните си артикули. Това оповестяват от съсловната организация.

Причината: създалият се безпорядък в системата, невъзможността лекарите, работещи в ПИМП и СИМП, да извършват своите отговорности след 01.06.2022 година поради изцяло блокирана работа с обособените софтуерни стратегии. „ Недопустимо е дни наред български жители да не могат да получат нужните им посоки за прегледи и проучвания, а лекарите да бъдат подложени на спомагателен стрес и да понасят всички негативи от създалата се обстановка “, означават от БЛС.

Съсловната организация упорства способените органи да създадат нужните инспекции и да открият кои компании не са изготвили в период програмните си артикули. „ Настояваме още и за въвеждането на непоколебим лицензионен режим с ясно написани отговорности за всички компании, които създават медицински програмен продукт “, декларират от организацията.

Българският лекарски съюз се обръща към всички, наранени от казуса, да изпращат своите сигнали за компаниите, които не са изготвили в период програмните си артикули до централата на БЛС: (гр. София, бул. " Акад. Иван Гешов " 15) или на имейл: [email protected]. Сигналите ще бъдат включени в груповите искове, за чието завеждане съсловната организация ще спомага.

Припомняме, казусът с е-направленията стартира с влизането им в действие на 1 юни, като огромна част от медиците от извънболничната помощ се оказаха в неспособност да издават е-направления, други имаха опция да изпращат само на гинеколог, без значение какъв е казусът и полът на съответният пациент. Сигнали в БЛС бяха изпратени от, проблеми имаше и в други градове и области на страната.

По-рано през днешния ден пък здравният министър проф. Асена Сербезова за фирмите, осуетили плавния старт на системата поради необновяването на програмните си артикули.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР