Уолстрийт отново е в трудна ситуация. Разпродажбите на фондовите борси

...
Уолстрийт отново е в трудна ситуация. Разпродажбите на фондовите борси
Коментари Харесай

Повече от 7 трлн. долара са изтрити от фондовите борси в САЩ от началото на годината

Уолстрийт още веднъж е в сложна обстановка. Разпродажбите на фондовите тържища от началото на 2022 година са изтрили повече от 7 трлн. $ пазарна стойност от акциите на сините чипове в S&P 500, предава Си Ен Ен.

От края на декември насам широкообхватният показател се е намалил с 18% и е на ръба на т.нар мечи пазар (20 или повече % спад от последния връх). Dow пък се е намалил с 13% през 2022 година

Най-големи вреди обаче са понасят софтуерните акции. Nasdaq съумя да записва лек растеж при борсовата търговия в четвъртък, само че е надолу с 27% през тази година – надълбоко в меча територия. Близо 3 трлн. $ от изтритата пазарна капитализация на Ѕ&Р 500 е от софтуерния бранш.

Акциите на софтуерните водачи като Аррlе, Місrоѕоft, Аmаzоn, Gооglе Аlрhаbеt, Меtа и Теѕlа нa Илoн Mъcĸ ca дълбoĸo в чepвeнaтa територия. Книжата на Netflix, които са най-лошо представящите се в Ѕ&Р 500 тази година, са надолу с повече от 70%.

Резкият спад провокира опасения измежду специалистите в Съединени американски щати, че стопанската система на страната губи инерция след мощното възобновяване от късата криза, провокирана от пандемията от COVID-19.

Според данни на изследователската компания Bespoke Investment Group, Nasdaq се е намалил с повече от 20% в границите на последните 30 търговски сесии. Подобен спад е имало единствено в 11 други случаи, като 9 от тях са били „ свързани с рецесии “, показват от Bespoke.

Все отново има очаквания, че скоро може да се види дъното на пазара. Те чакат т.нар ĸaпитyлaция - мoмeнтът, когато всички настройките на всички наподобява са достигнали най-ниското си равнище и вложителите още веднъж стартират да купуват.

Пазарът може към този момент да е покрай тези равнище. Индексът CNN Business Fear & Greed Index, който мери седем знака за пазарни настроения, към този момент е на територията на Extreme Fear (екстремен страх). Индексът мери пазарните настройки на база на канара от 0-100, като по-ниските равнища са свързани с суматоха на пазара. В момента показателят е на равнище 6.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР