УНСС не смята да повишава годишните такси за академичната 2023/2023

...
УНСС не смята да повишава годишните такси за академичната 2023/2023
Коментари Харесай

УНСС няма да повишава студентските такси за академичната 2023/2024 г.

УНСС не счита да покачва годишните такси за академичната 2023/2023 година. това съобщи проф. доктор Матилда Александрова-Бошнакова, заместник-ректор по образователната активност на Университета за национално и международно стопанство в студиото на Bulgaria ON AIR на 17.03.2023, където дружно с Ангел Стойков, ръководител на Студентския съвет, бяха поканени да разясняват план за решение на държавното управление, оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН, съгласно което по предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет се чака утвърди 20 % приблизително нарастване на таксите по отношение на академичната 2022/2023 година

„ В нашия университет няма да има увеличение на таксите, всеки може да ги съпостави с предходната година. При приблизително равнище на такси в размер на 900 лева за обществени, икономически, правни науки и стопанска система, при нас таксите остават 600 лева Това значи, че студентите заплащат 300 лева на учебен срок, което е алегорична такса и напъните ни са да привличаме стимулирани студенти за държавната поръчка ", съобщи зам.-ректорът по образователната активност към УНСС проф. доктор Матилда Александрова-Бошнакова.

Причината таксите да бъдат непокътнати и през тази година проф. Александрова изясни с обстоятелството, че УНСС разчита на плановото финансиране, също по този начин работи интензивно с общините и бизнеса, като притегля дотации, свързани с новаторски практики в образованието и с платени стажове.

„ Също по този начин има и платена форма на образование, чиято такса също се резервира на нивото от предходната година, макар нарасналата инфлация и макар икономическите компликации, пред които са сложени всички учебни заведения в България “, добави зам.-ректорът - „ Разчитаме и на държавната политика в областта на висшето обучение и се надяваме на повишение на държавната дотация “.

" Всяко нарастване няма да бъде прегърнато от студентите, само че тук е ролята на положителната работа на Студентския съвет с ректорското управление. Благодаря на ректорското управление, че организирахме един сериозен диалог по отношение на таксите. Трябва да се откри баланс, който е необходим и за двете страни, тъй като семестриалните такси са доста значими и за ректорското управление като главен доход за университета, само че са значими и за студентите, тъй като това е главният им разход. Търсенето на този баланс ще даде и вярната политика за всеки един университет ", уточни ръководителят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че не Министерството на образованието и науката желае да усили с 20% таксите, а ректорите дефинират какви да бъдат таксите за идната година. Размерът на таксите е в детайли разказан в квалифицираното проекторешение на държавното управление, оповестено за публично разискване на уеб страницата на МОН.

" В нашия университет ректорското управление не разчита единствено на семестриалните такси, а интензивно работи и за в допълнение финансиране, по планове и търси други способи за финансиране, с цел да може бюджетът да е сигурен. Държим избрани относително междинни равнища на семестриални такси – нито са най-високите, нито са най-ниските, което имам вяра, че е спомагателен тласък за студентите да се образоват в нашия университет ", означи Стойков.

" Ние сме сложени при турбулентни условия. Всеки университет има независима политика за установяване на таксите. Тази политика при нас зависи напълно от разговора със Студентския съвет и относително рядко се взема решение за увеличение на таксите, като използваме други обезщетителни механизми ", изясни Александрова-Бошнакова.

Според нея повдигането на таксите е тежко решение, а икономическата обстановка в страната допуска деликатно да се подхожда към този въпрос. Тя изброи в кои посоки семестриалните такси са най-високи - в региона на изкуствата, медицината, опазването на здравето, спорта, техническите науки.

" Националното посланичество на студентските препоръки още в края на този месец ще направи разбор, в който да се види в кои университети се покачват тези такси и да се реши дали в действителност ректорските управления разясняват тези неща със студентките си препоръки. Там, където има проблем, Националното посланичество ще излезе със мнение, с цел да може студентите да са наясно, да имат цялостната информация ", разясни Стойков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР