Университетските преподаватели и изследователи, чиито научни разработки са публикувани в

...
Университетските преподаватели и изследователи, чиито научни разработки са публикувани в
Коментари Харесай

МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания

Университетските преподаватели и откриватели, чиито научни разработки са оповестени в авторитетни международните научни списания, като Web of Science и Scopus, ще получават бонуси, с които да бъде подтиквана такава интензивност. Това планува Национална стратегия на Министерството на образованието и науката с бюджет в размер на 3,5 млн. лева и обсег на деяние до 2024 година, предава БНР. 

В плана на новата стратегия, оповестен за публично разискване, написа, че България е измежду страните с най-ниски равнища на издание в авторитетни научни списания и по тази причина e належащо поощряване на тази активност чрез целево финансиране.

Увеличаването на броя на научните изявления на българските държавни висши учебни заведения, индексирани в международните бази данни, е значим детайл за обвързване на научните проучвания с потребностите и изгодите за обществото и стопанската система, акцентират от просветното министерство. От там считат, че увеличението на изявленията ще се отрази позитивно върху рейтинга на българските висши учебни заведения в интернационалните научни ранглисти, ще увеличи видимостта на нашите откриватели, ще докара до повишаване на  броя на интернационалните планове, в които те вземат участие и ще увеличи качеството на висшето обучение у нас.

Финансирането на програмата ще се прави от МОН и държавните висши учебни заведения на правилото на споделено финансиране. За първата година от действието на програмата са планувани до 500 000 лв., а за всяка от идващите три - до 1 000 000 лв.. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР