Университетската многопрофилна болница в Стара Загора е сред лечебните заведения

...
Университетската многопрофилна болница в Стара Загора е сред лечебните заведения
Коментари Харесай

Дарение за 58 хил. лв. получи УМБАЛ в Стара Загора от Българската Коледа



Университетската многопрофилна болница в Стара Загора е измежду лечебните заведения в страната, които за поредна година получиха нова инсталация в границите на акцията „ Българската Коледа “. Благотворителната дарителска самодейност се организира под егидата на президента на Република България и единствено преди седмица бе обещано началото на нейното 15-то издание.

Старозагорската университетска болница „ Проф. Стоян Киркович “ е едно от 30-те лечебни заведения в страната, които получиха през  2017-та година нова инсталация за диагностика и лекуване на деца с помощта на акцията. Апаратурата към този момент е разполагаем на клиниките, за които е предопределена, сподели доктор Живко Желязков, зам.-директор по медицинските действия. Той изрази задоволството си от обстоятелството, че за 5-та година здравното заведение получава дарения, които са извънредно нужни за лекуване на пациентите.

С грижа към най–малките пациенти акцията даде на  Клиниката по неонатология  уред за церебрално функционално мониториране. Той се употребява за диагностика на неврологични болести при новородени деца, - извънредно скъпа инсталация, с каквато досега не разполагахме, посочи доцент Христо Мумджиев, шеф на клиниката.

Клиниката по кардиология към Старозагорската университетска болница получи комплект 12 канален ЕКГ, ЕКГ холтер и холтер за кръвно налягане. Дарението е напълно навременно и безусловно належащо, тъй като остарелият уред е морално стар, разяснява завеждащата доцент Диана Смилкова. С новото подаяние ще може за по-дълъг интервал от време да се наблюдават ритъмни и проводни нарушавания на сърцето, както и равнищата на кръвно налягане за интервал от 24 часа и по този начин да се уточни лечението. Апаратите могат да се употребяват и за деца.

В приложимост в Клиниката по педиатрия към този момент е и ултрамодерен мобилен рентгенов уред. Проф. доктор Петрана Чакърова, шеф на клиниката разяснява, че получената инсталация улеснява и оказва помощ за бързата диагностика и лекуване на дребните пациенти без да бъдат извеждани от клиниката. Над 1 500 деца от целия район минават през Клиниката по педиатрия на старозагорската университетска болница годишно. Тук се насочват и най-тежките клинични случаи от останалите лечебни заведения в региона. Затова е належащо да разполагаме със модерна инсталация, висок клас, добавя проф. Чакърова. Според нея тези дарения демонстрират, че ценностната система на българина не е изчерпана и той подарява с необятно отворено сърце.

Близо 58 хиляди лв. е цената на дарението, което Старозагорската университетска болница получи по линия на акцията „ Българската Коледа “. През 2017 година, с цел да помогне за лекуването на децата с тежки хронични болести, „ Българската Коледа “ подари на лечебни заведения от цялата страна здравна инсталация на обща стойност съвсем 1 милион 767 хиляди лева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР