Университетите унас произвеждат все по-малко безработни. Намаляват чувствително завършващите икономисти,

...
Университетите унас произвеждат все по-малко безработни. Намаляват чувствително завършващите икономисти,
Коментари Харесай

СУ - безапелационен лидер в рейтинга на университетите в България

Университетите унас създават все по-малко безработни. Намаляват сензитивно завършващите икономисти, адвокати и студенти по направление администрация и ръководство. За сметка на това се усилва приемът в медицинските, инженерните и педагогическите специалности, където се търсят фрагменти. Това са част от изводите в показания през днешния ден Рейтинг на университетите в България.

За пръв път от началото на рейтинговата система на вузовете у нас се регистрира, че над 50% от приключилите се осъществят на позиции за висшисти скоро след дипломирането си. Това важи за 36% от бакалаврите и за 60% от магистрите съгласно данните от рейтинговата система на университетите за 2019 година, която бе показана от Министерството на образованието и науката за девета поредна година.

Софийският университет продължава да е безапелационният водач в множеството посоки, по които предлага образование. За разлика от предходната годината, когато беше най-хубав в 17 от 31 професионални посоки, то през 2019 година той е номер едно в 21 от 30 посоки, по които образова студенти. Това демонстрира рейтинговата система на висшите учебни заведения за 2019 година

Класацията служи и като инструмент за установяване на структурата и финансирането на висшето обучение у нас. По нея кандидат-студентите могат да се ориентират при избор на висше учебно заведение и компетентност по разнообразни критерии - реализация на студентите, заплата след завършването, известност измежду студенти, работодатели и преподаватели, интернационалните връзки, стипендии, брой цитирания на научни изявления и други

В 4 посоки Софийският университет измества други висши учебни заведения от първата позиция и става водач през 2019 година Това са здравни грижи, в които през предходната година най-хубав беше Медицинският университет в Пловдив; стопанска система, в която водач бе Американският университет в България; обществени действия, по които измества Русенския университет и доктрина и ръководство на образованието, в която миналата година отпред беше Пловдивският университет.

И през 2019 година, както и през предходната година, СУ продължава да дава най-качествено обучение в следните посоки - биологически науки, биотехнологии, информатика и компютърни науки, история, математика, науки за земята, педагогика, педагогика на образованието по, право, логика на психиката, вяра, социология, туризъм, физически науки, химически науки, лингвистика и философия.

На последващо място е Техническият университет в София, който оглавява 6 посоки - електротехника, електроника и автоматика, енергетика, информационна и компютърна техника, машинно инженерство, общо инженерство и превоз, мореплаване и авиация.

Медицинският университет в София резервира обичайно положителните позиции и води при четири посоки - стоматология, фармация, публично здраве и медицина, като при медицината висшето учебно заведение и тази година дели първото място с Медицинският университет в Пловдив.

Химикотехнологичният и металургичен университет резервира лидерските си позиции в химични технологии, металургия и материали и материалознание. Американският университет в България пък е отличник в региона на политическите науки, администрацията и ръководството, както и в публичните връзки и осведомителните технологии, само че пък губи челното място в региона на стопанската система.

Лесотехническият университет остава №1 в региона на горското стопанство, само че застава отпред в още две посоки – ветеринарна медицина и растениевъдство.

Аграрният вуз в Пловдив към този момент оглавява 2, а не 3 ранглисти - по отглеждане на животни и по растителна отбрана.

УАСГ остава водач в региона на архитектурата, Военната академия " Г. Раковски " - във военно дело, Минногеоложкия университет – в изследване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми, Университетът по хранителни технологии - по хранителни технологии, Националната спортна академия - спорт, Национална художествена академия - изобразително изкуство, НАТФИЗ - музикално и танцово изкуство и други Медицинският университет-Пловдив става неоспорим водач в региона на медицината, а Академията за музикално и танцово изкуство лишава първата позиция в направление доктрина на изкуствата от Нов български университет.

Данните демонстрират още, че тази година се образоват повече инженери, лекари и учители и по-малко икономисти, адвокати и админи.

„ Реализацията на приключилите висше обучение се усъвършенства, като безработицата измежду младите висшисти, приключили през последните 5 години, към този момент е на рекордно ниско равнище за 2019 година Тоест, тези, които са завършили в последните 5 години, е на рекордно ниско равнище от 2,2 % “, разяснява изпълнителен шеф на Институт „ Отворено общество “ Георги Стойчев, представен от Агенция „ Фокус “.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР