Университетите у нас спират разкриването на нови филиали и на

...
Университетите у нас спират разкриването на нови филиали и на
Коментари Харесай

Край на екзотичните специалности и новите филиали в университетите

Университетите у нас стопират разкриването на нови филиали и на несвойствени за профила им специалности, които единствено генерират безработни висшисти. Това реши с огромно болшинство на съвещание във Варна Съветът на ректорите. На срещата в Икономическия университет участва и просветният министър Красимир Вълчев. Предложението на съвета ще бъде импортирано в МОН и в Народното събрание, който би трябвало да внесе корекции в Закона за висшето обучение и да даде опция на ректорите да редуцират преподаватели от планувани за закриване специалности. Ректорите оферират това да става в пакет с финансови тласъци за съкратените, които да обезпечи страната.

„Нашите 52 висши учебни заведения не са доста, само че тук-там има екзотични специалности. Всичко би трябвало е на мястото си, а не едно да се учат и механически науки, и стопанска система, и право, например“, изясни ръководителят на съвета и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев. Решението да се постави завършек на практиката за образование на всички по всичко бе приветствано от просветния министър. „Радвам се, че има групово схващане и за мораториум върху разрастването на университетите, което води до принизяване на висшето обучение до гимназиално“, съобщи Красимир Вълчев.

Той онагледни обстановката с данни, съгласно които през 1990 година в университетите у нас са влизали 30% от приключилите приблизително обучение, а в този момент се одобряват 80%. „Тази масовизация докара до намаление на качеството на обучение и до нерационално търсене на специалности, от които пазарът на труда няма нужда“, разяснява Вълчев. Той акцентира, че приоритет за министерството през идващите години ще е насърчаването на приема в инженерните, педагогическите, аграрните специалности и енергетиката, защото в тези браншове към този момент има осезателен недостиг на фрагменти.

До 30 октомври университетите ще разработят визия за развиването си през идващите 20 година, които ще внесат в МОН. На тяхна база по групи и райони ще бъдат основани тактики за специализация. Според Вълчев оптимизацията би трябвало да завърши до 2 година Тепърва ще се преглеждат и концепциите на ректорите за поощряване на отдалеченото образование, както и нуждата от повишение на заплатите на университетските преподаватели след скока на учителските хонорари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР