Университетът за наука и технологии Крал Абдула“ (KAUST) в Саудитска

...
Университетът за наука и технологии Крал Абдула“ (KAUST) в Саудитска
Коментари Харесай

Китай помага на Саудитска арабия в създаването на система с изкуствен интелект, базирана на арабския език

Университетът за просвета и технологии „ Крал Абдула “ (KAUST) в Саудитска Арабия си сътрудничи с две китайски висши учебни заведения по основаването на система с изкуствен интелект (ИИ), фокусирана върху арабския език. Големият езиков модел, наименуван AceGPT, е построен върху LlaMA2 на Meta и е стартиран от американски професор с китайски генезис, учител в KAUST, в съдействие с Факултета по просвета за данните към Китайския университет в Хонконг и с Изследователския институт за огромни данни в Шенжен.

Според страницата на плана в GitHub, моделът е планиран да действа като ИИ-асистент за консуматори, владеещи арабски език, и да дава отговор на запитвания на арабски. Създателите му предизвестяват, че работата с него може да докара до „ незадоволителни резултати “ при използването на други езици. Освен това разработчиците настояват, че AceGPT е усъвършенстван, с цел да разпознава вероятните типове злоупотреби, в това число погрешно боравене с сензитивна информация, основаване на нездравословно наличие, поддържане на дезинформация или несполучливи инспекции за сигурност. Те също по този начин разясняват, че потребителите би трябвало да бъдат виновни при потреблението на ИИ-инструмента, защото към момента не са осъществени всички нужни инспекции за сигурност. Твърди се, че AceGPT е подготвен въз основата на обществено налични данни и такива, основани от разработчиците и откривателите.

Саудитска Арабия явно продължава да бъде мощно окуражена да се трансформира в районен водач в създаването на нововъзникващи технологии като ИИ. През юли централната банка на страната си сътрудничи със Службата по парична политика на Хонконг по основаването на обща разплащателна система, основана на блокчейн технологията. През февруари пък саудитското държавно управление си партнира с платформата Sandbox по планове свързани с виртуалната действителност и метавселената.

През август американските регулатори подредиха на производителя на чипове за изкуствен интелект Nvidia и неговия противник AMD да лимитират износа на своите висококачествени полупроводници за „ някои “ страни от Близкия изток, макар че след това управляващите в Съединени американски щати неколкократно отхвърлиха, че сходна възбрана е влезнала в действие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР