Университетът за национално и световно стопанство може да се окаже

...
Университетът за национално и световно стопанство може да се окаже
Коментари Харесай

Държавата забравила да даде 7,5 млн. лв. за новия учебен корпус на УНСС

Университетът за национално и международно стопанство може да се окаже в несъстоятелност за 100-годишния си празник, а на страната може да се наложи да връща на Европейски Съюз 4,5 млн. лева с лихвите. За това предизвестиха в отворено писмо от вуза, като обясниха, че повода е неуспеха на плана за нов образователен корпус.

Договорът за него е бил подписан през 2016 година, като в него се е предвиждало да е подготвен до 7 юни 2019 година Проектът е с 4,5 млн. лева еврофинансиране по Оперативна програма „ Региони в растеж” и 7,5 млн. лева съфинансиране от страна на Министерството на финансите посредством просветното министерство.

Парите от страната обаче по този начин и не пристигнали и по този начин планът бил спрян през 2018 година
В УНСС - първи два изпита по сходство на американските SAT Те са по български език и литература, и по география на България
„ От 19 октомври 2017 година академичното управление алармира с писма за забавянето на финансирането на новия образователен корпус, само че отговор няма. Студентският съвет и синдикатите на УНСС също изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране, в това число до министър-председателя, в които се показва вяра, че средствата в най-скоро време ще бъдат обезпечени и се приканва към подпомагане и поддръжка. Отговор няма”, пишат от УНСС.

Така на 16 април т.г. изпълнителят на плана отправил покана за непринудено осъществяване на настоящите отговорности по плана от страна на УНСС.

„ Съществува риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще докара до прекъсване на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и чиновниците. Недоумяваме по какъв начин е допустимо страната да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и чиновниците на УНСС и да не го извърши. Още повече, че държавното управление разгласи образованието за собствен приоритет”, показват в писмото си ръководители, преподаватели и студенти от вуза.

Те упорстват да бъдат обезпечени нужните 10,3 млн. лева, освен това – в най-кратки периоди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР