Университетът за национално и световно стопанство е българският университет с

...
Университетът за национално и световно стопанство е българският университет с
Коментари Харесай

УНСС с най-високо качество на образование сред ВУЗ-овете

Университетът за национално и международно стопанство е българският университет с най-висока институционална акредитация – 9.80. Председателят на Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА) проф. доктор Елиза Стефанова публично връчи Свидетелство за институционална акредитация на ректора на УНСС проф. доктор Димитър Димитров. Оценката на НАОА е годна до 14.12.2029 година Институционалната акредитация дружно с рейтинга на висшите учебни заведения е най-важният отзив за качеството на обучение в съответното висше учебно заведение.

„ Това Свидетелство е извънредно значимо за нас. То е резултат от изчерпателен разбор на извънредно доста количествени и качествени критерии и в действителност демонстрира, че ние сме положителни в предлагането на качествено обучение “, не скри гордостта си от високата институционална оценка ректорът на УНСС.

Председателят на НАОА проф. доктор Елиза Стефанова изясни, че институционалната акредитация демонстрира качеството, което предлага съответното висше учебно заведение на студентите. Това е оценка освен на обучителния развой, а на всичко, което самата институция предлага от момента на започване на образованието до дипломирането. „ Процесът при започване на акомодация от време на време е сложен и би трябвало специфична менторска поддръжка. На по-късен стадий става значимо какви благоприятни условия за кариерна ориентировка се оферират, какви са връзките с бизнеса, по какъв начин се притеглят експерти от практиката и от държавните предприятия в процеса на разискване на образователните проекти и стратегии за съответните специалности.

Всичко това би трябвало да бъде интегрирано в процеса на образование. Самата среда, в която се развива студентът, също би трябвало да е на задоволително високо равнище. Трябва да сме сигурни, че са основани условия той да придобие най-хубавото обучение, с цел да може в следствие да се осъществя на пазара на труда “, сподели проф. доктор Елиза Стефанова и добави, че провежданата политика на Университета е значима, само че от извънредно значение е и самият развой по реализация на политиката, който би трябвало да бъде следен от висшето учебно заведение и да се надгражда и усъвършенства.

„ Институционалната акредитация е значима, тъй като преглежда процеса на образование като една система “, изясни проф. Стефанова.

На срещата в УНСС дружно с проф. Елиза Стефанова участва и проф. доктор Галина Младенова, ръководител на Постоянната комисия по икономически науки и ръководство към НАОА. 

От страна на УНСС дружно с ректора проф. доктор Димитър Димитров участваха проф. доктор Матилда Александрова, в.и.д зам.-ректор по образователната активност и ръководител на Комисията по акредитация, доцент доктор Елена Симеонова, основен секретар по акредитация, госпожа Гергана Кирилова, шеф на дирекция „ Кабинет на ректора “ и доцент доктор Росен Кирилов, в.и.д. зам.-ректор по цифровизация и киберсигурност.

„ Оценката на УНСС е 9.80 и в действителност сега това е най-високата оценка за институционалната акредитация на висше учебно заведение. Разглеждаме този резултат като оценка на активността на Университета в целокупност. Открихме доста добра връзка сред обособените действия. Може би едно от значимите неща е, че УНСС е доста мощен в своите професионални посоки и не позволява разфокусиране в неприсъщи сфери. Може би тъкмо това фокусиране, което се следи при вас, оказва помощ на Университета. Самото управление на УНСС с насъбрания опит във всички тези посоки с годините е създало задоволително положителни политики, които се пробва да следва поредно. Това дава резултат. Поздравления! “.

Ректорът проф. Димитър Димитров благодари на всички, които са работили старателно по събиране на първичните данни и правенето на доклада-самооценка за институционална акредитация (приет с Решение на Апелативен съд №8/27-29.01.2022 година и импортиран в НАОА на 21 декември 2022 г.) – членовете на Комисията по акредитация, членовете на работните групи. Специални благодарности изрече на проф. доктор Матилда Александрова за вещото управление и съгласуваност на цялостния развой по акредитация на качеството, на основния секретар по акредитацията (към момента на правене на доклада-самооценка) и ръководителя на Комисията по акредитация.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР