Университетът Корнел“ е разработил две нови технологии, които позволяват с

...
Университетът Корнел“ е разработил две нови технологии, които позволяват с
Коментари Харесай

Нов тип очила проследяват посоката на погледа и изражението на лицето без камери

Университетът „ Корнел “ е създал две нови технологии, които разрешават с един чифт очила да се наблюдават придвижванията на очите и да се разчитат израженията на лицето на потребителя. Системите GazeTrak и EyeEcho употребяват сонари вместо камери, с цел да усилят живота на батерията и поверителността на потребителя. Идеята е следната: високоговорителите генерират недоловими звукови талази, които се насочват към лицето на потребителя. Тези звукови талази се отразяват от кожата и очната ябълка и се улавят от микрофони. ИИ проучва отразените сигнали и дефинира посоката на погледа или изражението на лицето. И двете системи могат да бъдат вградени в интелигентни очила или VR слушалки на трети страни. Там те ще употребяват доста по-малко сила от системите, основани на камери.

GazeTrak употребява един високоговорител и четири микрофона, ситуирани във всяка рамка на лещите на очилата. Това са общо два високоговорителя и осем микрофона. Високоговорителите излъчват медоловини импулсни звукови талази, които се отразяват от очната ябълка и се улавят от микрофоните. Тъй като човешките очни ябълки не са идеално кръгли сфери, на ехото му е належащо друго време, с цел да доближи до всеки от микрофоните, според от това накъде е обърнато окото. Софтуерът, основан на изкуствен интелект, проучва милисекундните разлики в отразените сигнали, с цел да дефинира накъде гледа потребителят. Технологията не се въздейства от мощния фонов звук.

В сегашната си пробна форма GazeTrak не е толкоз прецизен, колкото обичайните носими устройства за следене на погледа с камера. Въпреки това той употребява единствено 5% от силата спрямо другите сходни устройства. Ако системата GazeTrak употребява батерия със същия потенциал като съществуващите очила Tobii Pro Glasses 3, тя ще издържи 38,5 часа, а не 1,75 часа, както е при Tobii. Изследователите настояват, че точността на системата може доста да се усъвършенства, защото технологията продължава да се развива.

EyeEcho също излъчва звукови талази и получава тяхното ехтене. Но го прави с един високоговорител и един микрофон, ситуирани до всеки от двата шарнира на очилата. Тоест общо два високоговорителя и два микрофона. В този случай времето сред излъчването на всеки подтик и засичането на ехото му се въздейства от едвам забележимите придвижвания на кожата на лицето. Софтуерът с изкуствен интелект съпоставя тези разлики във времето с съответните придвижвания на кожата, които от своя страна подхождат на съответните изражения на лицето.

Само след 4 минути образование GazeTrak разпознава с висока акуратност страстите на 12 субекта, даже когато те правят ежедневни действия при разнообразни условия. Това е един в действителност забавен метод.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР