УНИЦЕФ в България започна кампания със съвети за ранното детско

...
УНИЦЕФ в България започна кампания със съвети за ранното детско
Коментари Харесай

УНИЦЕФ започна кампания със съвети за ранното детско развитие

УНИЦЕФ в България стартира акция със препоръки за ранното детско развиване под мотото " Грижа, обич, игра за всяко дете ", която оказва помощ на сегашни и бъдещи родители с потребни насоки. В допълнение акцията цели да набере пари в поддръжка на фамилиите с дребни деца в страната, оповестиха от детския фонд на Организация на обединените нации.

Национално проучване на УНИЦЕФ в България от средата на май сподели, че понятието " ранно детско развиване " се асоциира в най-голяма степен с физическото развиване съгласно 14.8% от респондентите. Почти сходна е цифрата на тези, които го възприемат като цялостното развиване на детето (14.1%) и единствено като развиване на речта (9.8%).

Научно потвърдено е, че човешкият мозък се развива най-интензивно в първите 1000 дни от живота и прекарванията в ранните години дефинират бъдещето на детето. В този динамичен интервал то се нуждае от здравна грижа, обич, протекция и внимание, пълноценно хранене, прочувствено и интелектуално стимулиране – всичко това поставя основата за неговото развиване, умения за учене и триумф през целия живот.

В помощ на родителите УНИЦЕФ създаде препоръки за пълноценна грижа в първите 1000 дни от развиването на детето, които са налични на сайтаroditel.unicef.bg

От 2013 година Детският фонд на Организация на обединените нации и сътрудници осъществят план за патронажна грижа в областите Шумен и Сливен, където подготвени медицински сестри и акушерки дават безвъзмездни домашни визити на бременни дами и фамилии с деца до 3 години. През 2019 година Министерството на здравеопазването се ангажира да разшири програмата за всички 28 области в България.

Желаещите могат да поддържат работата на УНИЦЕФ за фамилиите с дребни деца с месечни дарения от 5 лева, като изпратят SMS с цифра 5 на номер 1021 или посредством еднократно подаяние на каса в магазините на H&M и КОМСЕД.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР