United Group, водещият мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна

...
United Group, водещият мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна
Коментари Харесай

United Group продава телекомуникационните си кули в България, Хърватия и Словения

United Group, водещият мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, реализира съглашение за продажбата на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно сдружение на stc Group.

Тази пасивна инфраструктура, която се състои от над 4800 кули, се прави оценка на 1,22 милиарда евро без заеми и парични средства. Цената ще бъде напълно платена и съставлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди налози, лихви, обезценка, след лизинг и преди МСФО 16).

Продажбата на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи е настояща наклонност в бранша в Европа и по света. Приходите от продажбата ще разрешат на United Group доста да понижи задлъжнялостта си и ще обезпечи средства за предстоящ напредък. Транзакцията ще помогне на компанията да продължи да влага в мобилната си мрежа, в това число да осъществя проектите си за създаване на близо 2000 нови базови станции през идващите 20 години. Това ще разреши на United Group да продължи да дава висококачествени услуги на своите клиенти.

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен бранш. TAWAL е най-големият снабдител на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и има портфейл от над 16 000 мобилни кули.

През последните три години United Group затвърди позицията си на водещ мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири активността си на още няколко постоянни европейски пазари, като направи съществени вложения в Гърция, България и Хърватия. Тя ръководи необятно портфолио от активи, включващи мобилни и закрепени интернет услуги, малките екрани, онлайн и печатни медии. United Group ще продължи да осъществя сполучливи покупко-продажби по сливания и придобивания, да надгражда обещанието си да доставя висококачествени телекомуникационни и медийни услуги и да търси спомагателни благоприятни условия да уголемява наличието си в Европейски Съюз.

Виктория Боклаг, основен изпълнителен шеф на United Group, разяснява:

Много сме щастливи, че постигнахме това спoразумение, което ще ни разреши да се оправим решително с световните макроикономически провокации. Това съдействие ще поддържа задачата ни за непрекъснати вложения в фирмите от нашето портфолио, с цел да сме сигурни, че ще останем конкурентни на пазарите. Щастливи сме, че намерихме мощен сътрудник в лицето на TAWAL и ще търсим още благоприятни условия да работим с тях, до момента в който те уголемяват наличието си в Европа “.

„ Партньорството с United Group бележи първата ни инвестиция на европейския пазар. Сътрудничеството с тях поддържа задачата ни да продължим да предоставяме новаторски и ефикасни ИКТ инфраструктурни решения на сътрудниците си и да осигуряваме качеството на услугите, с което се славим “, изясни Мохамед Алхакбани, основен изпълнителен шеф на TAWAL.

Олаян Алуетаид, основен изпълнителен шеф на stc Group, разяснява: „ Споразумението ни с United Group съставлява една вълнуваща нова глава за TAWAL и stc Group. Сделката е значим крайъгълен камък в амбициозната ни тактика за напредък и разширение на интернационалното ни наличие. Вече сме водач в цифровата промяна на Саудитска Арабия и тази договорка още повече укрепва уговорката ни да влагаме в най-хубавите технологии и инфраструктура, с цел да се наложим като водачи при реализирането на безпроблемна съгласуваност по целия свят “.

Мажоритарен притежател на United Group е водещата интернационална капиталова компания BC Partners.

Продажбата на пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на United Group е основен стадий от пътя на компанията към напредък и разгръщане. Тя ще разреши на United Group да се концентрира върху непрекъснатите си вложения в телекомуникационни и медийни услуги и инфраструктура “, разяснява Никос Статопулос, президент на BC Partners за Европа и президент на United Group.

Финансов съветник на United Group по договорката е Goldman Sachs. United Group следва да разгласява годишните си финансови резултати в понеделник. Условията на договорката включват дълготрайни рамкови съглашения за услуги и Споразумение за продължение на потреблението на телекомуникационните кули след привършване на договорката. Финализиране предстои на общоприети процедури и се чака да се случи през втората половина на 2023 година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР