Унищожен е стенопис на Свети Георги от известен български художник:Унищожен

...
Унищожен е стенопис на Свети Георги от известен български художник:Унищожен
Коментари Харесай

Унищожен е стенопис на Свети Георги от известен български художник

Унищожен е стенна живопис на Свети Георги от прочут български художник:

Унищожен е стенна живопис в храма на Преподобна Стойна. Изображението на свети Георги Победоносец, дело на прочут български художник, е замазано в църквата в село Златолист, където е гробът на пророчицата, посещаван целогодишно от хиляди поклонници, предава bTV.

В края на 90-те Пламен Капитански решил непринудено да нарисува Свети Георги в Златолист, въодушевен от преподобна Стойна.

„ Нищо не знаех до тоя миг, такава мощ ме раздруса, ме завъртя. Тя има голяма мощ и в този момент България го разбра, нейната задача е да възроди вярата на българите в Бога “, разяснява художникът Пламен Капитански.

Поклонници се възмутиха, че таман преди Великден стенописът е премахнат и сменен с мозайка.

„ Самата мазилка беше подпухнала и се наложи да премахнем остарялата мазилка със стенописа, нямаше време по кое време да се рисува отначало, по тази причина взехме решение да се постави нова икона, която е мозаична “, разяснява отец Антон Ангелов от църквата „ Свети Георги “.

Вече 24 години Капитански рисува отшелницата, събира молби на страдащи хора и ги носи в храма. А в наши дни 65 хиляди почитатели споделят във Facebook за излекуване след посещаване на гроба ѝ.

„ Самата черква протяга ръка сама на себе си в тази ситуация, тя протяга ръка, по мое време когато бях аз там имаше по 2-3 индивида събота и неделя “, разяснява художникът.

Хората назовават Стойна препоподна поради аскетичния ѝ метод на живот, само че тя не е канонизирана от българската православна черква.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР