Унищожаването на Александрийската библиотека се счита, като една от най-големите

...
Унищожаването на Александрийската библиотека се счита, като една от най-големите
Коментари Харесай

Кой унищожи Александрийската библиотека?

Унищожаването на Александрийската библиотека се смята, като една от най-големите загуби на античния свят. Близо един милион документи от цяла Асирия, Гърция, Персия, Египет, Индия и доста други могъщи цивилизации по това време са украсявали рафтовете й. Никога не са открити следи от библиотеката, само че историческите сведения приказват за опустошителната й кончина.

Възходът на Александрия

Александрия, един от най-големите градове на античния свят, е учреден от Александър Велики след завладяването му от Египет през 332 година прочие Н. Е. След гибелта на Александър във Вавилон през 323 година прочие Н. Е. Египет падна в сектора на един от неговите лейтенанти, Птолемей. По времето на Птолемей новоучредената Александрия пристигна да размени античния град Мемфис като столица на Египет. Това бележи началото на възхода на Александрия.

И въпреки всичко никоя династия не може да оцелее дълго без поддръжката на своите жители и Птолемеите са били наясно с това. По този метод ранните птолемееви царе се стремят да легитимират своето ръководство по разнообразни способи, в това число да поемат ролята на фараон, да основат гръко-римския фетиш на Серапис и да станат настойници на науката и ученето (добър метод да покажат нечие благосъстояние, сред другото). Именно този настойник докара до основаването на великата Александрийска библиотека от Птолемей.

През вековете Александрийската библиотека е била една от най-големите и значими библиотеки в античния свят. Великите мислители на епохата, учени, математици, поети от всички цивилизации пристигнаха да учат и обменят хрумвания. Цели 700 000 свитъка запълниха рафтовете. Въпреки това, в една от най-големите нещастия в университетския свят, библиотеката се загуби за историята и учените към момента не могат да се спогодят за това по какъв начин е била унищожена.

Теория 1: Юлий Цезар

Може би един от най-интересните разкази за унищожаването му идва от разказите на римските писатели. Според няколко създатели Александрийската библиотека е инцидентно унищожена от Юлий Цезар по време на обсадата на Александрия през 48 година прочие Н. Е. Plutarch да вземем за пример дава този акаунт:

Когато врагът се опитал да отреже флота му (Юлий Цезар), той бил заставен да отблъсне заплахата, употребявайки огън, а това се популяризирало от корабостроителниците и унищожило огромната библиотека.

(Плутарх, Животът на Юлий Цезар, 49.6)

Този роман обаче е подозрителен, защото Musaeum (или Mouseion) в Александрия, който е бил тъкмо до библиотеката, е незасегнат, както е упоменато от географа Страбон към 30 години след обсадата на Александрия от Цезар. Въпреки това Страбон не загатва самата Александрийска библиотека, като по този метод поддържа изказванието, че Цезар е виновен за изгарянето ѝ.

Тъй като обаче библиотеката е била прикрепена към Музея и Страбон е загатнал последния, допустимо е библиотеката към момента да е съществувала по времето на Страбон. Пропускът на библиотеката може би може да се отдаде или на опцията Страбон да не е имал потребност да загатва библиотеката, както към този момент е загатнал Музея, или че библиотеката към този момент не е център на науката, както в миналото е била (идеята на „ понижаване на бюджета “ наподобява все по-вероятно). Освен това се допуска, че не библиотеката, а складовете наоколо до пристанището, в които са се съхранявали ръкописи, са унищожени от огъня на Цезар.

Теория 2: Християни

Вторият вероятен провинен биха били християните от 4 век след Христа. През 391 година сл. Хр. Император Теодосий издава декрет, който публично не разрешава езическите практики. По този метод Серапеумът или храмът на Серапис в Александрия е погубен и трансфорат в християнска черква. Смята се, че доста документи са били унищожени в процеса. Това обаче не беше Александрийската библиотека или по този въпрос библиотека от всевъзможен тип, макар че се счита, че в нея се съхраняват към 10 % от библиотеката на Александрийските документи.

Нито един античен източник не загатва унищожаването на която и да е библиотека през този съответен интервал от време. Следователно няма доказателства, че християните от 4-ти век са унищожили Александрийската библиотека.

Теория 3: Мюсюлмани

Последният вероятен причинител на това закононарушение би бил мюсюлманският халиф Омар. Според тази история, избран „ Джон Грамматик “ (490–570) желае от Амр, победилия мюсюлмански военачалник, „ книгите в кралската библиотека. “ Амр написа на Омар за указания и Омар дава отговор:

Ако тези книги са съгласно Корана, ние нямаме потребност от тях; и в случай че те са срещу Корана, унищожете ги.

Има най-малко два казуса с тази история. Първо, не се загатва нито една библиотека, а единствено книги. На второ място, това е написано от сирийски християнски публицист и може би е измислено, с цел да опетни облика на Омар.

Мистерията за унищожаването на Александрийската библиотека остава

За страдание археологията не е съумяла да способства доста за тази тайнственост. Като начало в Александрия рядко се срещат папируси, евентуално заради климатичните условия, които са неподходящи за запазването на органичния материал. На второ място, останките от самата Александрийска библиотека не са открити. Това се дължи на обстоятелството, че Александрия към момента е населявана от хора през днешния ден и единствено археолозите имат право да правят единствено разкопки за избавяне.

Макар че може да е комфортно да упрекваме един човек или група хора за унищожаването на това, което мнозина считат за най-великата библиотека в античния свят, може би прекомерно опростява въпроса.

Библиотеката може въобще да не е пламнала, а с течение на времето последователно да бъде изоставена. Ако Библиотеката беше основана за проявление на благосъстоянието на Птолемей, тогава нейният крах също можеше да бъде обвързван с стопански крах. Тъй като през вековете Птолемеев Египет последователно запада, това може да е оказало въздействие и върху положението на Александрийската библиотека. Ако Библиотеката в действителност оцелее през първите няколко века след Христа, нейните златни дни биха били в предишното, защото Рим стана новият център на света.

Инфо: Ancient-Origins

Още от публикации може да намерите тук:

Откриха оригинал на Апокалипсиса на деятел Яков

Още една пещера крие Кумрански свитъци

Археолозите узнаха името на незнаен шеф на Юдея

Шотландските вещици

Египетският лабиринт

Физик споделя за тайните на Антикитерския механизъм

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР