Уникално вкусни кифли, с аромат на масло и нотка носталгияНеобходими

...
Уникално вкусни кифли, с аромат на масло и нотка носталгияНеобходими
Коментари Харесай

Оригинални Виенски кифли по БДС от 1966 г

Уникално вкусни кифли, с мирис на масло и нотка носталгия

Необходими Продукти

● брашно - 800 г
● сол - 1 /2 ч.л.
● квас - 1 ч.л. суха бързодействаща
● захар - 60 г кристал
● масло - 140 г разтопено или 60 - 80 г олио и 40 г масло за намазване
● вода - 350 - 400 мл ( стайна температура), може и малко повече за меко и незалепващо тесто

ПАРЕНО ТЕСТО ЗА НАМАЗВАНЕ


● брашно - 1 с.л. се залива с вряща вода от 50 до 70 мл

Начин на подготвяне

Работи се с миксер, само че измесването може да стане и на ръка. В купата на миксера се изсипва брашното, прибавя се маята, разбърква се, прибавя се солта и всички други артикули.

Замесва се тесто с миксера и се измесва досега, в който тестото се е отделило от купата. То би трябвало да е меко и нелепнещо по ръцете. Намаслява се друга купа с малко олио/зехтин и тестото се оставя да втаса, като преди този момент се обръща няколко пъти, с цел да се намасли от всички страни. Завива се с фолио.

Втасалото тесто се дели на три елементи, като всяка част се разточва леко, намаслява се с малко лой и се редят питките една върху друга. След това се разточва кора към 2- 3 мм дебелина и се разрязва на тортени части. Всеки триъгълник се навива на руло, като краищата му се доближават един към различен с цел да се получи незатворен геврек.

Кифлите се редят в тава покрита с хартия за печене или единствено намаслена с лой и се оставят да втасат за към 20-30 мин.

Пареното тесто се подготвя, като брашното се залива с горещата вода, разбърква се, оставя се да изстине и с четка се намазват кифлите. Пече се на 180-200 градуса за към 25 мин.

Оригиналните Виенски кифли по БДС от 1966 г са подготвени.

Инфо: Светлана Трънкарова, моя другарка, от която толкоз доста съм научила и бих желала и тук да ѝ благодаря!

Забележка: истинските виенските кифли не се вършат с заряд, само че всяка от вас която изиска може и да добави, шоколад или сладко, само че към този момент няма да са виенски кифлички, а единствено кифлички с заряд.

Добавих 1 ч.л. дестилат ванилия, макар че по рецепта я няма, по този начин както замених напълно олиото с масло.

Този път не съм ги разточвала на огромна кора, а откъсвах топче, премервах го на кантарче, с цел да са с прецизен грамаж, към 100 г всяка и леко с ръце ги оформях и навивах на руло. Кифлите може и да се намазват и с яйце, само че аз демонстрирам рецептата на виенската кифла от времето на нашите майки и баби, по този начин каквато се е продавала по хлебарниците у нас.

Кифлите са с прелестен мирис на масло и хрупкава коричка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР