Уникално предизвикателство са поели монголски учени. Те ще изследват 200-годишната

...
Уникално предизвикателство са поели монголски учени. Те ще изследват 200-годишната
Коментари Харесай

Чудо или дълбока медитация? Тялото на 200-годишна мумия на тибетски монах е напълно съхранено (СНИМКИ)

Уникално предизвикателство са поели монголски учени. Те ще изследват 200-годишната мумия на духовник, открита преди няколко месеца, за която будистите настояват, че е жива. Добре съхраненото тяло на монаха е намерено в Улан Батор от инцидентен гражданин, а след това минала в ръцете на различен монголец, който си правел сметката да я изтъргува на черно.

Зловещата мумия била загъната в скотски кожи и изглеждала добре непокътната. Намереният лама е застинал в поза ваджра лотус, при която дясната ръка е в свито състояние, а лявата е отворена. Това е поза при, която се проповядва сутра. Позата лотос е знак, че ламата не е същински мъртъв, а се намира в дълбока медитация, която е постижима, единствено за единици отдадени в античните будистки ритуали. Това настояват будисти, осведомени с античните обичаи на будистките лами.

 Чудо или дълбока медитация? Тялото на 200-годишна мумия на тибетски духовник е изцяло съхранено (СНИМКИ)

Уникалната находка разбуни духовете в научните среди, само че експертите от монголският институт за будистко изкуство, както и други специалисти считат, че ламата е изпаднал в тудкам. Тудкам е положение на задълбочена медитация, при която е мъчно да се дефинира дали индивидът е жив или мъртъв от позиция на биологията.

Според персоналният доктор на Далай Лама, който е и духовник, човек изпаднал в тудкам по-вече от 20 дни се намира сред живота и гибелта и това се случва доста рядко. Д-р Бари Кезин изяснява, че тялото се свива и от него остават единствено облеклата, косата и ноктите. Но в последна сметка, след дългото положение на тудкам е допустимо да се трансформира в Буда. Какво се е случило с монаха, на който принадлежи откритата мумия, към този момент не може да се разбере. Състоянието, в което се намира неповторимата находка е извънредно положително, макар, че учените считат, че е отпреди 200 години.

Това изобретение припомня за един различен случай. През 1927 година бурятският лама Доши-Доржо Инигелов умира по време на медитиране в манастира Улан Де. Учените ексхумират неговите остатъци през 2002 година. Какво било учудването им,когато видели тялото на Инигелов. Въпреки дългия престой подземен, съвсем нямало следи от разложение. Монаси будисти от манастира Улан Де описват, че ламата не е мъртвец и даже температурата на тялото му се покачва при осъществяване на церемонии в будисткото светилище.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР