Уникални стенописи в църквата Света Троица в Стара Загора се

...
Уникални стенописи в църквата Света Троица в Стара Загора се
Коментари Харесай

Уникални стенописи в църквата "Св. Троица" се нуждаят от реставрация

Уникални фрески в църквата " Света Троица " в Стара Загора се нуждаят от реституция, с цел да останат за поколенията. Те са повредени от течове в храма. Необходими са средства за спасяването на стенописите. Те са дело на съветския зограф Николай Ростовцев. Негова е ръката, зографисала и храм-паметника " Рождество Христово " на Шипка. От изписването им до през днешния ден зографиите не са почиствани, не са и освежавани. Покривът на храма тече. 40 000 лв. за ремонт на покривната структура са отпуснати от Дирекция по вероизповеданията по гледище на Старозагорския митрополит Киприан. Храмът " Света Троица " има 150-годишна история. Тъй като ентусиазмът тогава е бил инфекциозен, бързо била издигната оградата, след това и основите. Но градежът на православен храм разбунил духовете. Турци се организирали и го разрушили. Много хора се стекли към разрушените основи. Изпратили и протестно писмо до Одрин. Виновниците били заставени да възстановят вредите. Храмът " Света Троица " посреща Освобождението на България опожарен. При боевете за Стара Загора през лятото на 1877 година в двора и в черквата умират 2500 души.

Около 1880 година църквата " Света Троица " е възобновена. Впечатление в нея вършат стогодишният архиерейски престол, както и иконостасът, направен от незнаен занаятчия.

През 1903 година стартира построяването на костница, която да съхранява останките на избитите християни. Стенописите и зографиите, които през днешния ден могат да бъдат видени в храма, са поръчани от Църковното настоятелство през 1944 година

За да останат за поколенията, през днешния ден своят принос дават и младите. Втора година учениците от Неделното учебно заведение към " Света Троица " провеждат благотворителна акция за набиране на средства за храма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР