Уникални стъклени съдове са открити при подводните проучвания край нос

...
Уникални стъклени съдове са открити при подводните проучвания край нос
Коментари Харесай

Уникални стъклени съдове са открити при подводните проучвания в залива на Ченгене скеле

Уникални стъклени съдове са открити при подводните изследвания край нос Чироза. Това е нов археологически обект, където учени работиха за първи път през това лято на сушата и под водата.

Екипът е от Националния исторически музей, Бургаския музей и Центърът по подводна археология в Созопол, съобщи БНР.

Подобни стъклени съдове няма в български музей, с едно малко изключение – няколко такива има в Националния исторически музей, където починалият професор Божидар Димитров е оставил записка, че са му дадени от рапанджии от Черноморец.

Навярно те са скрили истината за мястото, тъй като са същите като в находището в залива Ченгене скеле, сподели проф. доктор Иван Христов началник на изследванията.

„ Ние сме по следите на остарял транспортен съд, който е изсипал скъпия си товар от голям брой стъклени съдове край брега. Най-вероятно плавателният съд не е могъл да оцелее в стихия и попадайки на риф е претърпял корабокрушение. Опитваме се да открием, в коя западна работилница са правени тези съдове, само че сме безапелационни, че става дума за вносна комерсиална продукция. “

Според археолозите на нос Чироза е имало укрепен еленистичен център от II – I век преди Христа. Намерени са голям брой фрагменти от амфори, дъна и стени на локални и вносни купи, червенолакова керамика с релефна декорация. Извършените изследвания са финансирани от Община Бургас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР