Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на

...
Уникални археологически находки, открити през миналата година при строителството на
Коментари Харесай

Уникални находки в Националния археологически институт с музей при БАН



Уникални археологически находки, открити през предходната година при строителството на автомагистрала „ Струма “, са част от експонатите в националната галерия „ Българска археология 2017 “.

Експозицията се открива през днешния ден в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

В експозицията, която ще продължи до 1 април, може да се видят находки, открити при изследването на праисторическото населено място край село Дамяница, което е едно от най-големите на Балканския полуостров (от втората половина на VI до начало на IV хил. прочие Хр.). Изграждането на лот 3.3 от Автомагистрала „ Струма “ визира към 49% от него и през предходната година е осъществено изцяло изследване върху повърхност от 90 дка. Разцветът на селището край Дамяница е в края на късния неолит и в този интервал е необятно публикувана рисувана керамика. Посетителите на изложбата ще могат да видят скъпи керамични съдове от късния неолит, мраморна купична, медна секира и други

Представени са и находки, открити при археологическите изследвания на другите два обилни обекта по трасето на Автомагистрала „ Струма “ – наоколо до селата Покровник и Мощанец, край Благоевград - част от лот 3.1. Сред откритите артефакти са бронзов щемпел от IV в. и бронзов връх на вотивна пръчица с форма на птица от IV-V век. Те са от избавителните археологически изследвания в местността Ширините, против Благоевград, където е намерено населено място от римската императорска ера и Късната древност. Бронзова фибула (вид катарама) от II в. и бронзова тока от IV в. са част от находките, открити при изследванията край с. Мощанец. Изследвани са структури от късноримската и ранножелязната столетия.

През предходната година за осъществяване на археологически изследвания по трасето на на автомагистрала „ Струма “ Агенция „ Пътна инфраструктура “ обезпечи около 4,5 млн. лв..

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР