Уникални археологически находки на нос Калиакра. След гърнето със злато,

...
Уникални археологически находки на нос Калиакра. След гърнето със злато,
Коментари Харесай

Уникални археологически находки на нос Калиакра

Уникални археологически находки на нос Калиакра. След гърнето със злато, наречено Татарска плячка, намерено преди четири година на нос Калиакра и тази година археолозите се натъкнаха на фрагменти от първокласни съдове и златни украшения от XIV век.

„ За девета поредна година изследваме един от най-богатите некрополи. Имаме златни наушници. Това не е най-големият некропол. В него има над 400 гроба ", изясни пред bTV Филип Петрунов, зам.-ръководител на разкопките.

Тази година откриват забавна находка от края на V и началото на VI век.

„ Виждаме нетипичен метод на изписване на Исус Христос. Не са употребявани гръцките букви, а раннобългарски знаци, ситуирани към разцъфтял кръст, който е доста присъщ за раннобългарската просвета. Този интервал се връзва с историческите сведения за въстанието на Виталиан против император Теодосий, който употребява български федерати, които живеят на Калиакра и се пробва да разгласи автономия ", уточни Петрунов.

Дръжката на гърне е с врязани знаци още преди да бъде изпечена.

Във вътрешния град на средновековната Калиакра се изследва нейния най-богат некропол. Той е ситуиран на източния бряг на носа. Откриват се фрагменти от първокласни съдове и златни украшения от XIV век. Вероятно представители на висшия църковен клир.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР