Уникалната средновековна църква Св. Св. Петър и Павел до драгоманското

...
Уникалната средновековна църква Св. Св. Петър и Павел до драгоманското
Коментари Харесай

Уникална църква на 8 века се руши от влага и мухъл

Уникалната средновековна черква " Св. Св. Петър и Павел " до драгоманското село Беренде продължава да се разрушава, изоставена на произвола на времето и естествените стихии, заяви kmeta.bg.

От съдружие " Православна юноша – Света Петка Търновска ". настояват, че от министерството на културата нехаят и все по този начин не отпускат нужните средства за незабавната реституция на скъпите й фрески от XIII – XIV век, сравними единствено с тези в Боянската черква.

Старинната черква се намира на левия бряг на река Нишава в местността " Селище ", датирана е от интервала на Второто българско царство и се счита, че е издигната по времето на цар Иван Асен II, в първата половина на XIII век. Храмът " Св. Св. Петър и Павел " е от дребните еднокорабни църкви, с една полукръгла апсида и с цилиндричен свод, затрупан с каменни плочи. Гробищната черква при с. Беренде е оповестена за " национална старост " в " Държавен вестник " още през далечната към този момент 1927 година. Стенописите в храма – дело на изкусни майстори зографи, са оповестени за монумент на културата от национално значение през 1966 година Самата черква до с. Беренде, община Драгоман, е заявена като живописен монумент на културата от НИПК през 1978 година

За страдание към днешна дата страната не прави съвсем нищо за възобновяване на тази реликва, а положението на античната черква и най-много на стенописите в нея се утежняват безусловно от ден дневно. От православното младежко съдружие напомнят, че през 2007 година злосторници демонтират и отнасят неизвестно къде медния покрив на църквата " Св. Св. Петър и Павел ", в следствие от което след всеки дъжд водата стартира необезпокоявано да прониква през свода, а влагата и течовете трайно разрушават и унищожават скъпите и изобретателно изписани средновековни фрески, които освен че по нищо не отстъпват на тези в фамозната Боянска черква, само че и даже са по-стари от тях с няколко десетилетия. Липсата на защита също си споделя своето – преди време иманяри най-вандалски разкопаха пода в олтара,като освен това повредиха и част от неповторимите фрески в църквата, напомнят от съдружие " Православна юноша – Света Петка Търновска ". Ако не се подхващат незабавни ограничения от страна Министерство на културата и НИНКН, стенописите в този феодален храм с евангелски подиуми и с изображенията на Св. архангел Гавраил, Св. архангел Михаил, Св. Св. Константин и Елена, както и на светците воини Св. Теодор Стратилат, Св. Димитър и Св. Георги, които в никакъв случай не са били професионално реставрирани или консервирани, напълно скоро ще бъдат унищожени и заличени изцяло под пагубното влияние на влагата и мухъла, предизвестяват от православното младежко съдружие.

Нека не забравяме също, че в Член 1. (2) на Закона за културното завещание доста ясно и тъкмо е дефинирано, че „ страната обезпечава закрилата на културното завещание без значение от местонахождението му ", припомнят от „ Православна юноша – Света Петка Търновска ". По тази причина настояваме още тази пролет Министерство на културата да обезпечи нужното финансиране за спасяването и консервацията на скъпите фрески в църквата в Беренде - живописен монумент на културата от национално значение, безапелационни са в съдружие „ Православна юноша – Света Петка Търновска ".

Родолюбивата идея за спасяването на този по знамение оживял феодален храм си коства напъните – църквата " Св. Св. Петър и Павел " до село Беренде, която е единствено на 56 км от София, има капацитет да се трансформира и в един от най-посещаваните у нас обекти за поклоннически пътувания и културен туризъм, уверени са в младежкото православно съдружие.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР