Уникална по рода си църква от 12-ти век е реставрирана

...
Уникална по рода си църква от 12-ти век е реставрирана
Коментари Харесай

В Рила възстановиха църква от 12-ти век, но реставраторите не получиха парите си

Уникална по рода си черква от 12-ти век е реставрирана за стотици хиляди левове европари, като служащите към този момент четвърта година си чакат заплащането

Историята ни е за тази неповторима по рода си черква от 12-ти век, която е реставрирана за стотици хиляди левове европейски пари, споделя репортаж на

Община Рила избира, разпорежда и заплаща на фирма-изпълнител, която обаче превъзлага огромна част от работата на подизпълнител. Подизпълнителят превъзлага на под-под-изпълнители. Част от последните се оплакват, че са единствените действителни служащи против цени доста по-ниски от контрактуваните в публичната поръчка. И не им заплащат за труда към този момент 4-та поредна година.

Д-р Стефко Аенски е един от четиримата квалифицирани реставратори на фрески, наети като крайни реализатори по възобновяване на стените на остарелия храм.

„ Ние бяхме безумно щастливи, че пристигна времето на този обект. В един миг стана по този начин, че ние сключваме с една компания, която изобщо не я знаехме. Тя беше внедрена сред нас и цялостния инженеринг. „ Митстрой “ в действителност ми се явява възложител. Пита се в задачата за какво вмъкнаха тази компания? Защо трябваше в действителност да не ни платят? След като ние опънахме цялата работа за художествената реституция? “, разяснява доктор Стефко Аенски.

Аенски и неговият сътрудник Вацлав Купецки имат да взимат по над 8000 лева финално заплащане за труда в църквата.

„ Четири години минаха, ние не сме спирали да се надяваме, само че до този миг по този начин и нищо не се е случило “, споделя реставраторът доктор Вацлав Копецки.

Хиляди левове има да взима и Антонио – строител и археолог. С контракти и протоколи той и шефът на компанията им "Иридея " демонстрират, че като последни по веригата са направили строителната работа по възобновяване на църквата.

„ По контракт трябваше да получим 113 000 лева Оставаше да ни изплатят още петдесет и няколко хиляди лв.. Осъдени са, че са ни длъжници, имат запор върху сметките “, съобщи Антонио Траянов, шеф на компания "Иридея ".

„ Сметките са празни, компанията няма никакво имущество, имаме изпълнително дело, само че действително нищо от това не може да създаде деяние “, добави Ирен Иванова, шеф на компания "Иридея ".

Проектът за реституция на византийския храм "Свети Архангел Михаил " в Рила е с пари по европрограма "Трансгранично съдействие ". Да забележим още веднъж къде са Аенски, Вацлав и компанията на Антонио във веригата от реализатори:

През 2018 година общината е избрала за цялата реституция петричката компания "Никмар Кънстракшън " против 385 812 лева "Никмар " обаче взема решение да превъзложи и заплати на компания "Мистрой ЕООД ".

"Мистрой " превъзлага заданието на Аенски, Вацлав, други двама стенописци и компания "Иридея " на Антонио.

Според протоколите за материалите, труда и количествата "Иридея " и стенописците правят главната работа по европейския план, и то на обща цена съвсем два пъти по-ниска от избраната в поръчката на община Рила.

Реставраторите се договарят за общо 80 000 лева, а строителите от "Иридея " – за 113 900 лева, сочат договорите им с "Мистрой ". Общо - 193 900 лева Част от тези пари те не получават и до ден сегашен. Описаната скица не е противозаконна, считат част от оплакалите се. Твърдят обаче, че тя е порочна и несправедлива.

„ Тези проблеми ги имаше в строителството по автомагистрали и така нататък Защото една крупна строителна компания, която с опрощение няма една лопата, наема работата и дава на под-подизпълнители, а действително някой би трябвало да свърши работата. Те парите хубаво, парите са значими, само че всеки като си вземе комисионите, в последна сметка за изпълнителя не остава. Започват да се вършат взаимни отстъпки с материалите, както и с работната ръка. Дойде време за извънредно заплащане, оказа се, че извънредно заплащане за нас няма. Да бяха пристигнали най-малко да видят какъв е нашият труд, обидно е “, означи доктор Стефко Аенски.

Ощетените настояват, че те са направили дейностите по поръчката. Позовават се на документи. В този протокол за доклад на "Иридея " за строителството да вземем за пример виждаме като първи разход - "уплътняване на земно легло за подов пакет " с количество – 52 броя. Същите 52 броя уплътнения виждаме в протокола на първия по веригата формален реализатор „ Никмар- Кънстракшън “. Т.е. осъщественото от компанията на Антонио е регистрирано и по европроекта пред общината. Разликата е в цените.

Ако общината отпуска на численост уплътнение 4,58 лева, то последният по веригата реализатори доставя материала за 3,21 лева Подобни понижени разноски в заданията виждаме във всички протоколи от строителството. Антонио би трябвало да вземе парите си от подизпълнителя над него – „ Мистрой “, само че продължава да си чака над 52 000 лева неплатена сума.

„ Как „ Мистрой “ попада в цялата тази настройка, по какъв начин е съумяла да се вклини, на мен не ми е ясно. Фирма, която няма разбиране от реституция. Управителят на компанията, той въобще не е стъпвал на обекта. Имаше един механик, той идваше понякога, поглеждаше, питаше какво остава какво не остава и нормално протоколите за заплащания сме ги давали на него “.

„ Нямаме отговорности от наша страна никога. С "Никмар Кънстракшън " ни е първият и финален път, с който сме работили в община Рила. За мен е обидно на един подобен добре изработен обект да се основават такива дрязги, не е прелестно, разбирате ли… Сега, в случай че не са платили на някой, доста апелирам да си платят “, сподели Георги Кабзималски, кмет на община Рила.

- Чухте ли по време на работния развой за подизпълнители с име „ Митстрой “?

- „ Митстрой “ като компания ги чух за пръв път доскоро от вас. Бога ми, не мога да се сетя.

- Васил Илиев, Соня Илиева?

- Не, не…

Питаме и спечелилия поръчката реализатор "Никмар Кънстракшън " Без да отговорят по какъв начин, за какво и с какви условия са избрали "Митстрой " за собствен подизпълнител, те изпращат къса писмена позиция:

"Никмар Кънстракшън ", реализатор на плана "Св. Архангел Михаил ":

„ Фирмата ни няма неуредени отговорности към свои снабдители, а това дали нейните снабдители имат неуредени отговорности към поддоставчици, ние няма по какъв начин да знаем и не сме длъжни да знаем “.

Стигаме и до самата "Митстрой ", сключила договорите с реставраторите и строителя, без да им доплати. Нейн притежател през друга компания е предприемачът и някогашен политически деятел Васил Илиев, прочут на обществеността от далечната 2000-та година като претендент за кмет на Бургас от локалните структури на Съюз на демократичните сили. Питаме го по какъв начин компанията е станала подизпълнител на реставрацията в Рила.

- Поканиха ни сътрудници – друга компания строителна "Никмар "– да бъдем техни подизпълнители, сподели Васил Илиев.

- Какво имате вие, което въпросната компания няма?

- Свободен все още запас. Те са по-голяма, по-мощна компания и в този миг имаше потребност от нашата помощ.

- Дали се познавате с кмета на Рила?

- Аз персонално не го познавам, нямаме никаква съгласуваност.

- Вие подготовка в реставрацията като компания имате ли?

- Ние, в случай че имахме, щяхме да го осъществим без тези реставратори.

- "Иридея " и въпросните реставратори настояват, че нищо не сте свършили и, че главната работа е свършена от тях.

- Ние сме участвали, с изключение на с механически началник, с наши служащи, също така сме осъществявали доставка на материали.

Антонио обаче не помни нито служащи, нито материали от "Митстрой " на обекта. И приканва Илиев да потвърди доставки със свои протоколи. Бизнесменът ни споделя, че няма позволение от сътрудниците си да демонстрира документите в елементи.

„ Абсолютно естествена комерсиална процедура е някой да наема подизпълнител, той да ангажира свои и непознати запаси “, установи Васил Илиев, съсобственик в Митсрой ЕООД.

Питаме го и за недоплатените пари на реставраторите и строителя.

„ Да, изискуем ги, не сме ги изплатили – по една доста тривиална причина, която се случва на доста строителни компании – все още, в който трябваше да изпълним заплащанията към тях и към въпросната "Иридея ", изпаднахме във финансови усложнения, подбудени от това, че към нас не постъпиха пари от други наши възложители в огромен размер. Не отхвърляме, че ги изискуем, ще ги платим “, даде обещание Васил Илиев.

Ощетените обаче са скептични.

„ След като аз ги осъдих и ги дадох на арбитър реализатор, извинявайте, превели са ми 300 лева Нямат имущество, нямат капитал, нищо, по този начин ми споделя арбитър изпълнителят “, изясни доктор Стефко Аенски.

„ Фирма, на която сме запорирали сметките, строи жилищна постройка, и то в центъра, на „ Опълченска “. Законът не може да отбрани нашите права, макар че самичък установи, че ние сме изправната страна “, разяснява Ирен Иванова, шеф на компания "Иридея ".

Към днешна дата църквата "Свети Архангел Михаил " е актуализирана във типа отпреди 9 века, когато византийците са владеели земите ни. Изографисан по времето на император Мануил Първи Комнин, храмът дава своя принос в Средновековното ни завещание от тъмния интервал сред Първото и Второто българско царство.

Докато в наши дни - компании не престават да печелят публични поръчки на база висок финансов оборот, хора като Антонио, Аенски и Купецки съумяват само да влязат последни във веригата от заплащания - с цел да свършат работата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР