Уникална печена тиква с аромат на Коледа и много празнично

...
Уникална печена тиква с аромат на Коледа и много празнично
Коментари Харесай

Пълнена тиква с вкусотийки

Уникална печена тиква с мирис на Коледа и доста празнично въодушевление

Необходими Продукти

● тиква - 1 бр. огромна
● орехи - 2 ч.ч. почистени
● сини сливи - 10 бр. сушени
● кайсии - 6 бр. сушени
● дюли - 1 бр.
● грозде - 50 г черно
● ром - 2 с.л.
● стафиди - 50 г тъмни
● канела - 1 ч.л.
● ванилия - 2 бр.
● мед - 6 с.л.
● мед - за намазване
● мандарини - 1 бр.

Начин на подготвяне

Тиквата се измива, изрязва се от към дръжката дребна част като капаче. Почиства се от вътре, махат се семките и влакната. Намазва се от вътре хубаво с мед.

Стафидите се накисват в рома и се оставят за няколко минути да омекнат. Сините сливи и кайсиите се нарязват на дребно. Дюлята се измива и нарязва също на дребно. Гроздето оставете на зърна.

Орехите счукайте на дребно, по този начин по-лесно пускат аромата си. Сложете в купа орехите, частите сливи, кайсии, дюля, зърната грозде, настържете кората на една мандарина и прибавете меда, стафидите дружно с рома, канела и ванилия.

Размесете всичко в купата, тъй че всички съставки и аромати да се смесят. Сипете в тиквата тази примес, сложете капака и увийте тиквата във фолио. Сложете в тава с малко вода, към 1ч.ч и поставете във загрята фурна на 250 градуса. Печете 30 мин по-късно намалете температурата на 180 градуса и печете още час и половина, като наблюдавайте да има вода в тавата.

Накрая отвийте фолиото и допечете тиквата до подготвеност и прелестен златист цвят.

Бележки: Според сорта тиква, времето за печене е друго. Печете до омекване и прелестен карамелен цвят на тиквата. Може да ароматизирате още с кардамон и изсъхнал джинджифил, плодовете са по желание, количеството на меда е ориентировъчно съгласно усета, може да го замените с кафява захар. Алкохола може да замените с коняк или уиски.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР