Уникална археологическа находка край Провадия при разкопките на най-стария укрепен

...
Уникална археологическа находка край Провадия при разкопките на най-стария укрепен
Коментари Харесай

Масов гроб на 6300 години бе открит при разкопки край Провадия

Уникална археологическа находка край Провадия при разкопките на най-стария укрепен град в Европа. Открит е всеобщ гроб на 6300 години.

За да запазят благосъстоянието си - солта, преди 6700 години жителите на Провадия-Солницата издигат към селището си каменна стена с ширина над два метра, първата сходна укрепителна система на Стария континент.
Снимка: bTV
" Установихме и втория вход на тази цитадела и се оказа, че дружно с първия, като се пресекат улиците, които са минавали през тях, селището е имало четири квартала, четири сегментовидни квартала ", изясни ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Вътре зад стените са се издигали къщи, които удивяват със строителството си за своето време. Съществували са даже 3-етажни къщи.

" Удивен съм от подовите структури, от стените, от пещите. И всичко това е било на първия, на втория, на третия етаж. Нещо, което мъчно си представям по какъв начин е изчислявано, по какъв начин е направено единствено от дърво и глина ", добави проф. Николов.
Снимка: bTV
Открити са и доста предмети от бита на хората през петото хилядолетие преди Христа.

" Това са амулети, костените, това са изображения от глина, които се свързват с цикъла на плодородието. Имаме доста медни находки, в това число и една златна обица, която беше открита в същия регион ", описа той.
Снимка: bTV
Сред най-ценните открития е всеобщ гроб със седем индивида. Той се намира на дъното на оборудването за извличане на сол, което явно тогава към този момент не е функционирало. Това поддържа тезата, че цивилизацията е изчезнала поради засушаване на климата, тъй като към този момент не е могла да добива бялото си злато – солта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР