Уникален надпис от 255 година бе изкопан в двора на

...
Уникален надпис от 255 година бе изкопан в двора на
Коментари Харесай

Мистичен надпис от III в. откриха в Голямата базилика

Уникален надпис от 255 година бе изкопан в двора на Голямата базилика.

Той е обвързван с култа към господ Дионис и за следващ път демонстрира, че под големия християнски храм е имало езическо светилище, заяви радио " Пловдив ".

Надписът е на каменна плоча висока 1,4 метра и необятна 1,2 метра.

В него 44 почитатели на господ Дионис благодарят за оцеляването си след готското настъпление от 251 година, както и на войнишките императори от това време - Валериан и младшия му император Галиен . Те са татко и наследник.

Валериан стартира война със Сасанидската империя /Персия/ и пода в плен.

Персийският шах се отнася унизително с него и стъпва върху него, все едно е възглавница, когато сяда на трона си. След време заповядва да го одерат жив.

На каменната стела са изписани имената на 44-е члена на религиозното общество почитащо Дионис . Тя е доста добре непокътната.

Отчупено е малко парче в единия й край, което ще бъде залепено към нея.

Надписът към този момент е преведен от ас. Николай Шаранков .

Според археолога Жени Танкова плочата би трябвало да бъде експонирана на доста видно място, защото е значима за предисторията на Базиликата.

Надписът гласи:

" За успеха, здравето и безконечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и Галиен Августи и за целия им дом, за свещения сенат и за римския народ и за Съвета на националното заседание на Филипопол и на тракийския лидер Дионис посветиха оживелите мисти /хора, които са почитали култа към Дионис/, когато лидер на мистериите /игрите, провеждани в чест на господ Дионис/ и доживотен сановник беше Аврелий Мукиниад, наследник на Мукиан. "

След това са имената на 44-е души от култа.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР