Уникален експеримент показва кои обекти на пътя отнемат вниманието ни

...
Уникален експеримент показва кои обекти на пътя отнемат вниманието ни
Коментари Харесай

Уникален експеримент: Как да запазим концентрация докато шофираме?

Уникален опит демонстрира кои обекти на пътя лишават вниманието ни до момента в който караме и по какъв начин другите обстановки въздействат на държанието на водачите до момента в който са зад кормилото.

„ За пръв път в България се организира подобен опит. Това е пилотен план, който цели да покаже, че всички решения, касаещи пътната сигурност у нас, би трябвало да се основават на научни проучвания “, сподели инженер Иван Табаков от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

Предвиждат се контролни инспекции на пътя на колесните трактори

„ Техниката принадлежи на катедрата ми в Германия. Донесох я оттова. Очилата за опити изследват държанието на погледа във всяка една минута по време на шофиране – общият брой фиксации, времето сред две фиксации и още доста други параметри “, изясни проф. Борислав Христов, началник на катедра „ Пътища “ към Университета по приложни науки в Берлин.

В пилотния план ще се включат общо 15 души, които ще минават по избран маршрут с разнообразни дразнители.

Промените в Закона за придвижването по пътищата бяха гласувани от Народното събрание

Камерата в очилата записва освен обектите на пътя, само че и поклащането на главата. Фиксацията в градска среда може да отнеме към една секунда и това се записва като по-голяма окръжност.   

Вижте във видеото целия опит.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР