Униформата и пагоните са продължение на семейна история за двама

...
Униформата и пагоните са продължение на семейна история за двама
Коментари Харесай

С пагони в наследство: Майка и дъщеря служат заедно в Българската армия

Униформата и пагоните са продължение на фамилна история за двама мъже и две дами от 31 ви механизиран батальон в Хасково. С една майка и една щерка и татко и наследник офицери ще ви срещнем в идващия репортаж.

Учебният полигон край Хасково е зона за особено образование на военнослужещите от 31-ви механизиран батальон. Тренировките са изтощителни и продължителни, тъй като дилемите които извършва батальона са от цялостния набор на задачите на българските въоръжените сили.

" Основната, от които е, да се приготвяме по задача „ Отбрана “, а точно - отбраната на териториалната целокупност и независимостта на страната. Това главно се прави посредством образователния развой – занятия, учения, тренировки ", споделя майор Иван Бонев – шеф щаб на формирование 52740 – Хасково.

Майор Иван Бонев е шеф щаб на формированието. Той привежда решенията на командира в заповеди и разпоредби, тъй че да стигнат до военнослужещите. Два пъти е бил в Афганистан. И прави оценка присъединяване там като скъп опит.

" В сериозен миг, когато имаше комбинирана офанзива против базата на моето дежурство, всичко което бяхме учили, го приложихме на процедура, което остави голям отпечатък върху мисленето ми и държанието ми като офицер ", спомня си той.

Важният честен компас за шеф щаба на хасковския механизиран батальон е неговият татко. Николай Бонев е дълготраен пълководец на полигон „ Корен “. Когато схваща за задачата в Афганистан, поддържа без съмнение своя наследник.

" Бяхме в отпуска, и ми звъни началникът на персонален състав и ми споделя, че се отива в Афганистан. Казвам: " Това е негов избор ", споделя той.

Безусловна родителска поддръжка за своята първа задгранична задача получава и Атанаска Колева. Майка и щерка през днешния ден са военнослужещи в батальона.

" След задачата бях още по-доволна от себе си и от своя избор. Това ме направи още по-силна и горда от себе си. И мисля че съм горделивост и за моите родители ", споделя Атанаска Колева.

" Винаги съм подкрепяла нейните решения ", добавя майка ѝ сержант Таня Колева.

В историята на своята фамилия Атанаска Колева е четвърто потомство военослужещ. Свикнала е със суровите условия на войнишкия живот и е отдадена на специалността си – стрелбата със зенитенитния комплекс „ Стрела “. А сержант Таня Колева е щастлива, че щерка ѝ е намерила своето предопределение в България.

Специално място в Хасково събира и подп. Николай Бонев и неговия наследник м-р Иван Бонев. Паметеникът на 10-и родопски пехотен полк, който се намира в най-новия градски парк. Монументът е от 1929 година, изработен е с дарения на близки и родственици на починалите във войните.

" Паметниците са стожер на времето, те не са рекламен плакат. А имаме ли памет, ще имаме и бъдеще ", уверен е о.з. подп Николай Бонев.

От своя прозорец на осмия етаж всеки ден Николай Бонев гледа към военната история на формированието, което в този момент е поверено на отговорността и решенията на неговия правоприемник. Сред всички оценки пази и орден „ Свети Георги Победоносец “, а в сърцето му има място единствено за едно знаме.

" Трицветното българско знаме – друго няма. Сега и вечно! ", уверен е той.

Димитър Димитров/Васил Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР