UniCredit обяви финансовите резултати на групата за първото тримесечие. Като

...
UniCredit обяви финансовите резултати на групата за първото тримесечие. Като
Коментари Харесай

UniCredit отчете 1.2 млрд. евро нетна печалба за първото тримесечие

UniCredit разгласи финансовите резултати на групата за първото тримесечие.

Като доказателство за мощното показване на бизнеса, първото тримесечие на 2022 година е рекордно във връзка с доходи, разноски и чиста облага, след доста сполучлива 2021 година Изключвайки Русия, групата регистрира 1.2 милиарда евро чиста облага, което води до генерирането на органически капитал в размер на 44 базисни точки, чисти доходи в размер на 4.7 милиарда евро, което е растеж от 7.9 % на годишна база и съответствие разходи/приходи в размер на 47.8 %.

През първото тримесечие, групата заделя 1.3 милиарда евро хранителни запаси, в огромна степен поради Русия. UniCredit е в позиция да всмуква вероятните резултати от смяната в макроикономическата обстановка с помощта на мощната си капитализация и качеството на активите си, в това число и доста покриване на разноски за обезценки. Цената на риска, изключвайки Русия, е доказана на 30 до 35 базисни точки за тази година и за интервала на стратегическия проект 2022-2024.

На общото заседание на 8 април акционерите утвърдиха общо систематизиране на дивиденти за 2021 година в размер от 3.75 милиарда евро, което включва към този момент изплатените 1,2 милиарда евро дял в брой плюс 2.6 милиарда евро под формата на назад изкупуване на акции. Първият плануван за 2021 година транш за назад изкупуване на акции от 1,6 милиарда евро получи утвърждение от надзора и се планува да стартира допустимо най-скоро, до момента в който останалите 1 милиард евро назад изкупуване на акции зависи от обстановката в Русия.

Групата напредва в осъществяване на задачите на UniCredit Unlocked за премерване на екологичния резултат от кредитния си портфейл, предложение на ESG капиталови артикули и кредитиране със обществена устременост.

Някои съществени събития за групата през тримесечието:

- Продажбата на Yapi Kredi завърши, като остатъчните въздействия върху капитала ще бъдат регистрирани през 2Q22;
- 1.2 милиарда евро дял за 2021 година, изплатен на 21 април 2022 г.;
- Първият транш за назад изкупуване на акции за 2021 година от 1,6 милиарда евро е утвърден и се чака да стартира допустимо най-скоро;
- Рейтингът на UniCredit беше потърден на „ BBB/Positive “ от S&P.

„ UniCredit реализира още едно чудесно тримесечие белязано от високи финансови резултати измежду всички бизнес подразделения, поставяйки върхове по редица основни индикатори и демонстрирайки стойност и комерсиална динамичност. Генерирането на органически капитал значи, че съумяваме да поддържаме доста високо и стабилно равнище на коефициент на базовия личен капитал от първи ред в размер на 14%, което включва назад изкупуване на акции на стойност 1,6 милиарда евро за 2021, насъбрани дивиденти, както и отрицателното въздействие от обстановката към Русия.

Първите месеци на 2022 година бяха белязани от изключителна геополитическа и макроикономическа неустановеност. Въпреки че безспорно пред световната стопанска система предстоят провокации заради войната в Украйна и нейното по-широко влияние, UniCredit навлиза в този интервал с резистентен и печеливш модел, рационален капитал и съществуващи хранителни запаси. Това ни дава убеденост в способността ни да осъществим нашия стратегически проект за 2022-24 година и да продължим да поддържаме нашите общности, клиенти и финансова система през този плевел интервал ", разяснява Андреа Орчел, основен изпълнителен шеф на UniCredit.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР