Унгарският президент госпожа Каталин Новак подаде оставка от поста след

...
Унгарският президент госпожа Каталин Новак подаде оставка от поста след
Коментари Харесай

Президентът на Унгария хвърли оставка

Унгарският президент госпожа Каталин Новак подаде оставка от поста след вълна от публично отвращение поради решението си да помилва мъж, забъркан в педофилия.

„ Подавам оставка от поста си “, заяви близката съюзничка на премиера Виктор Орбан. Новак призна, че е направила „ неточност “.

„ Извинявам се на тези, които нараних, и на всички жертви, които може би са имали усещането, че не съм ги подкрепяла. Аз съм, бях и ще остана бранител на децата и фамилиите “, сподели 46-годишната Новак.

Бивша министър на фамилната политика, тя стана първата жена президент на Унгария през март 2022 година, въпреки че този пост има повече церемониалната роля.

Спорът беше провокиран от помилването предишния април на някогашен заместник-директор на дом за деца, който оказа помощ да се прикрие неговият началник, който малтретирал полово деца и юноши там. Откакто самостоятелният новинарски уебсайт 444 разкри решението предходната седмица, опозицията в страната приканва за оставката на Новак.

Минути след изказването й „ отдръпване си от публичния живот “ разгласи и Юдит Варга, друга съюзнибка на Орбан. Като министър на правораздаването тя е дала утвърждението си за помилването на въпросното лице. Този пост тя напусна, с цел да управлява изборите за Европейски парламент. „ Отказвам се от мандата си като народен представител и лидер на листата за Европейски парламент “, разгласи тя във Facebook. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР