Унгарският премиер Виктор Орбан призова Балканите да получават повече средства

...
Унгарският премиер Виктор Орбан призова Балканите да получават повече средства
Коментари Харесай

В Босна Орбан критикува "чужденците" във властта и поиска повече пари от ЕС за Балканите

Унгарският министър председател Виктор Орбан прикани Балканите да получават повече средства от Европейския съюз, а не парите да отиват " единствено за Украйна ", съобщи " Свободна Европа ".

На посещаване в Сараево Орбан изрази и мнението, че на Босна и Херцеговина ѝ е належащо " да се даде допустимо най-вече отговорност на локалните политици ", а не на " чужденците ".

Това е недвусмислена отпратка към висшия представител за Босна, Кристиан Шмит, който е гневно подложен на критика от близкия до Орбан поради решения за ръководството на страната, които има право да постанова, когато локалните политици се окажат неспособни да вземат решение.

Унгарският водач, подложен на критика в Европейски Съюз за посягане против върховенството на закона, се разгласи и за " бързо участие на Босна и Херцеговина и балканските страни в Европейски Съюз, каквото и да приказват в Брюксел ".

 Налагана Налагана " извън " изборна промяна разделя Босна (и Европа)

Босна от предходната година е страна - претендент, само че дълги години имаше проблем с покриването на условията за този статут; Косово едвам предходната година изпрати поръчката си за участие.

Според Орбан е нужно да се усъвършенства достъпът на балканските страни до еврофондовете, само че е нужно блокът да търси и " нова динамичност ", защото губи конкурентоспособност. Ускоряването на евроинтеграцията на района съгласно него би помогнало:

Европейският съюз се нуждае от Балканите доста повече, в сравнение с Европейският съюз се нуждае от Балканите.Виктор Орбан, министър председател на Унгария

Орбан употребява случая да изтъкне " суверенната " политика на страната си и съпротивата против още наказания против Русия на Европейския съюз, тъй като не " не дават резултати ". Изрази удивление от Босна, като назова политическата ѝ система " най-сложната в света ".

Близостта с Додик и Вучич

Това пътешестване бе планувано още при започване на 2022 година, само че се анулира, като аргументът тогава бе увеличение на случаите на ковид. Предходното публично посещаване на Орбан в страната бе през 2011 година, само че от този момент той неколкократно бе в Република Сръбска и отпусна финансови пакети на оповестявания от него за съдружник Додик, в това число един от експортно-импортната банка за 100 млн. евро. Критиците на Додик в Босна и Херцеговина и Европа постоянно означават, че парите от Сърбия и Русия отиват за подсилване на властта му в Република Сръбска.

През 2021 година Орбан бе даже на частно посещаване (заедно с външния министър Петер Сиярто) при Додик в родното му село Бакинци край Баня Лука.

Унгарският министър председател се чака през днешния ден да завърши работния си ден при Додик, като пренощува в Баня Лука - на процедура основния град на босненската Република Сръбска - и на идващия ден да организира срещи с политическия хайлайф на босненските сърби.

Босна е последваща спирка в балканската обиколка на Орбан, който бе в Албания, Черна гора и Сърбия. Последната аудиенция бе придружена от взаимно съвещание на държавните управления, на което бе и близкият му съдружник Александър Вучич. Двамата подписаха съглашения в региона на защитата и вътрешнте работи, както и за построяването на нов петролопровод и основаването на взаимна компания за търговия с газ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР