Унгарският премиер Виктор Орбан настоя днес ЕС да не започва

...
Унгарският премиер Виктор Орбан настоя днес ЕС да не започва
Коментари Харесай

Орбан каза НЕ на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС

У нгарският министър председател Виктор Орбан настоя през днешния ден Европейски Съюз да не стартира към момента договаряния за присъединение към съюза с Украйна , осведоми Ройтерс.

Орбан също по този начин блокира даването на 50 милиарда евро (54 милиарда долара) финансова помощ за Украйна , която се възнамерява да бъде отпусната от бюджета на Европейски Съюз. Едновременно с това даде знак, че би подкрепил помощ в дълготраен проект, която не произлиза от бюджета на Европейски Съюз, което дава опция за реализиране на някаква договореност в миг, в който Украйна обезверено се нуждае от помощта на западните си съдружници в траялата две години война против съветската инвазия.

Контраофанзивата на Украйна към този момент не дава съществени резултати, а администрацията на Байдън досега не е в положение да получи утвърждението на Конгреса за пакет от 60 милиарда $ финансова помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.

Всички водачи на Европейски Съюз като се изключи Орбан поддържат решението за започване на преговорния развой, което би трябвало да бъде взето единомислещо. Въпреки че самата процедура ще отнеме години, това ще даде позитивен подтик на Киев, като украинският външен министър Дмитро Кулеба тази седмица го назова " майката на всички решения ", показва Ройтерс.

Орбан, от своя страна, при идването си в Брюксел за срещата на високо ниво съобщи, че " унгарците /.../ не се поддават на напън ".

" Има условия, които не са спазени. Съветът не е в положение да вземе решение ", сподели той, като добави: " Ние имаме своето мнение и ще го поддържаме ".

Останалите 26 европейски водачи поддържат рекомендацията на Европейската комисия от предишния месец да бъде даден старт на договарянията за участие на Украйна в съюза.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР